'Bitcoinfabriek' aangetroffen in Rijen, tientallen computers minen digitale valuta in loods

UPDATE + VIDEORIJEN - In een bedrijfspand aan de Kempenbaan in Rijen is woensdag rond 10.30 uur een 'bitcoinfabriek' aangetroffen tijdens een controle van de gemeente. Dat meldt de politie. De huurder van het pand, een 37-jarige Tilburger, is opgepakt voor diefstal van stroom en witwassen.

Volgens een politiewoordvoerder stonden er in de loods tientallen computers digitale valuta te minen (delven), verspreid over twee etages. De rekenkracht van de computers is nodig om de digitale munten te maken. De politie kwam de zaak op het spoor door het opvallend hoge stroomverbruik. Een politiewoordvoerder: "We verwachtten eigenlijk een hennepkwekerij aan te treffen. Dit zien we niet vaak." De stroom werd illegaal afgetapt. Netbeheerder Enexis is bezig de stroom af te sluiten. De illegaal afgetapte stroom zorgde voor een gevaarlijke situatie, er had brand kunnen ontstaan.

Witwassen

De auto van de verdachte is in beslag genomen door de politie. De man wordt verdacht van het witwassen van geld. De politie onderzoekt of er nog meer strafbare feiten zijn begaan.

Cryptovaluta

Welke digitale valuta er werd gemined in Rijen, wordt door de politie onderzocht. "Vermoedelijk gaat het niet om bitcoins, maar om andere digitale munten", aldus de woordvoerder. De bitcoin is de bekendste van alle cryptomunten.  Hoe lang de de loods al werd gebruikt voor het delven van digitale valuta is niet bekend. Alle apparatuur in het pand is door de politie in beslag genomen voor onderzoek. Het minen zelf is niet strafbaar.

Volledig scherm
In een loods in Rijen is woensdag een bitcoinfabriek aangetroffen. Foto Berry van der Heijden

Klik op de blokken voor meer informatie over cryptovaluta:

Economieredacteur Sander van Mersbergen legt hieronder uit wat cryptocurrency zijn:

Volledig scherm
In een loods in Rijen is woensdag een bitcoinfabriek aangetroffen. Foto Berry van der Heijden
Volledig scherm
In een loods in Rijen is woensdag een bitcoinfabriek aangetroffen. Foto Berry van der Heijden
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.