Volledig scherm
Liesbeth en Wouter de Zwart mogen de doodsklok van de Hubertuskerk in Dongen-Vaart weer luiden. © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Bisdom geeft toch toestemming om doodsklok te laten luiden in Dongen-Vaart

KLEIN-DONGEN-VAART - Toen Wouter en Liesbeth de Zwart de Hubertuskerk in Dongen-Vaart in maart 2016 kochten en er gingen wonen, verviel de kerkelijke functie van het gebouw. Dat betekende ook dat het luiden van de doodsklok van de Vaartse kerk niet langer werd toegestaan door het bisdom Breda. Iets wat door de inwoners van Klein-Dongen-Vaart zeer werd gemist.

,,Tijdens onze open dag vorig jaar januari vertelden inwoners van Klein-Dongen-Vaart dat ze het zo jammer vonden dat ze de doodsklok niet meer hoorden. We hebben het bisdom toen gevraagd of we de klok weer mochten luiden, maar daar werd in eerste instantie afwijzend op gereageerd. Toen heeft burgemeester Marina Starmans bemiddeld, waarna het eigenlijk heel soepel is gegaan", vertelt Wouter de Zwart. ,,We hebben de klok al één keer geluid, op 18 januari. We kregen binnen twee seconden al twee sms'jes binnen van mensen die het gehoord hadden. Er wordt heel goed op gereageerd. Het is ook een heel mooi gebruik."

Tien keer per jaar

De Zwart verwacht de doodsklok zo'n tien keer per jaar te moeten luiden. ,,Klein-Dongen-Vaart is niet groot, maar heeft wél veel oudere inwoners. Het afgelopen jaar zijn er zes begrafenissen geweest op de begraafplaats achter de kerk. Maar niet iedereen wordt hier begraven. Aan de andere kant zijn er mensen uit Klein-Dongen-Vaart die bijvoorbeeld in Dongen in het bejaardenhuis zitten. Overlijden zij, dan mogen we ook voor hen de doodsklok luiden."

'Ook voor bijvoorbeeld moslims'

Dat is overigens niet voorbehouden aan de katholieke inwoners van Klein-Dongen-Vaart. De Zwart: ,,Voor iedereen die dat wil kan de klok geluid worden; ook voor bijvoorbeeld moslims, vooropgesteld dat we die in het dorp hebben natuurlijk."

Veel overlast zal de familie De Zwart niet hebben van het klokgelui. ,,De klok luidt nu ook ieder half uur. Dat hoor je buiten overigens stukken beter dan hierbinnen. Het enige wat wij hoeven te doen, is de knop om zeven uur 's avonds om te zetten en een kwartiertje later weer uit te zetten. De rest gebeurt elektronisch." 

Melden

Nabestaanden die willen dat de klok voor hun dierbare overledene wordt geluid, kunnen dat melden bij het echtpaar De Zwart. Nog diezelfde avond of de dag erna wordt dan de doodsklok geluid, van 19.00 tot 19.15 uur. Bovendien wordt er een overlijdensbericht opgehangen in de Mariakapel aan de voorkant van de kerk.  

De doodsklok van de Hubertuskerk mag voorlopig voor de periode van één jaar luiden. Na 31 december 2018 volgt een evaluatie en wordt bekeken of de regeling moet worden bijgesteld of eventueel beëindigd, zo laat de gemeente Dongen weten. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?