Volledig scherm
Links naast het huis de zogeheten Princentafel, een bergje van waaruit men in het verleden uitzicht had op een militair oefenterrein. Het huis uit 1912 aan de Tilburgse Baan, op de grens van Breda en Oosterhout, heet ook Princentafel. Het pand is vorige week gesloopt. © Ron Magielse 06 40486183

'Bijna monument' Princentafel gesloopt

BREDA/OOSTERHOUT - Het honderd jaar oude huis Princentafel in het buitengebied van Teteringen, dat vorige week is gesloopt, was een paar maanden daarvoor 'in aanmerking gekomen voor de monumentenstatus'. Dat zegt de gemeentewoordvoerder van Breda na vragen van BN DeStem. 'Het pand was positief beoordeeld en zou de procedure ingaan, maar het bleek vlak daarvoor verkocht te zijn.'

Quote

Er is samen met de eigenaren nog bekeken of we het huis konden verplaat­sen, maar dat was financieel en ruimtelijk niet te doen."

Gemeentewoordvoerder Breda

De nieuwe eigenaren konden de woning zonder belemmering kopen, omdat er nog geen monumentenstatus op zat. ,,Daar hadden ze keurig naar geïnformeerd. We zijn in overleg gegaan en hebben het belang van de koper voor laten gaan", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Er is samen met de eigenaren nog bekeken of we het huis konden verplaatsen, maar dat was financieel en ruimtelijk niet te doen." De nieuwe eigenaren wilden het huis slopen: ,,Er gaan wonen of renoveren was vanwege de staat van het huis geen optie. We hebben bewust twee maanden met de sloop gewacht, zodat de archeologische dienst van de gemeente alles kon fotograferen."

Herinneringen

,,Erg jammer", vindt Marianne Oomen-Hoeben (79). Hoeben heeft 22 jaar in het pand op de grens van Oosterhout en Breda gewoond. ,,Er liggen daar veel herinneringen", zegt de dochter van de Bredase journalist Hein Hoeben (1899-1942). Hein Hoeben werd in augustus 1940 door de Gestapo in het huis gearresteerd, omdat hij met zijn persbureau de Katholieke Wereldpost anti-nazistische artikelen verspreidde. Hij overleed in 1942 in een ziekenhuis in Berlijn.

Rottijd

 ,,Ik ben in Princentafel opgegroeid. Eerst gebruikten we het als vakantiewoning, maar nadat ons huis was gebombardeerd, zijn we in de Princentafel gaan wonen", zegt de dochter van de journalist. ,,Het was een rottijd. Vooral voor mijn moeder. Ik was zelf pas twee. Er werd veel over gepraat in het gezin. Die verhalen krijg je mee. Ondanks die nare geschiedenis heb ik een traantje gelaten toen het huis gesloopt werd. Het is me zeer dierbaar."  

Asbest

Ook andere inwoners van Teteringen vinden het spijtig dat het huis er niet meer is, maar er is ook begrip, omdat er veel moest worden opgeknapt. ,,Het huis was mooi, maar onbewoonbaar", zeggen de nieuwe eigenaren. Het echtpaar wil liever niet met naam in de krant. ,,De woning zat vol asbest. Zelfs de muurbekleding bestond uit asbestplaten. Het is ongezond om daar te wonen. Er moest heel veel aan gebeuren. De fundering, de riolering en de isolatie moesten aangepakt worden. Het zou veel geld kosten om het op te knappen. We zetten er een nieuwe woning terug die opgaat in de natuur. Princentafel 2.0 zeg maar."  

Willem V

De naam Princentafel dateert uit de 18e eeuw. De tent van waaruit Willem V legeroefeningen gadesloeg, stond op een heuveltje. De heuvel kreeg de naam Princentafel. Het huis is in 1912 naast de heuvel gebouwd. 

Volledig scherm
Villa Princentafel (bouwjaar 1912) is recent gesloopt. Alleen de naam op de poort laat nog zien dat de villa hier heeft gestaan (midden bovenin beeld is de braakliggende grond te zien waar de villa heeft gestaan). Volgens de overlevering zou stadhouder Willem V er in 1769 vanaf de plek waar later de villa werd gebouwd toezicht hebben gehouden op legeroefeningen die hier op de toenmalige heide plaatsvonden. © Johan Wouters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement