Column Sjoerd Marcelissen
Volledig scherm
Column Sjoerd Marcelissen © BN DeStem

Bij het Raadhuisplein leek de cliffhanger er na 641 afleveringen nooit te komen

columnHet Raadhuisplein in Rijen gaat op de schop. In mei. Het stond deze week in de krant. Ja, echt! Veel Rijenaren zullen even in hun arm hebben geknepen. Lazen ze het nu goed? Was dit nepnieuws? Kan toch niet? Het Raadhuisplein, daar wordt toch alleen maar over geouwehoerd? Daar beginnen ze nooit aan! 

Het Raadhuisplein is met afstand het meest besproken plein van Nederland. En dat is niet omdat het plein zo oogverblindend mooi is. Het is ook geen Museumplein, waar hordes toeristen komen. Nee, het komt vooral door de lastige verkeerssituaties en kruisingen. Jarenlang was het een soort knoop in de maag van de politiek in Gilze en Rijen: de onveiligheid, daar moest wat aan gedaan worden. Maar hoe?  Ga maar eens om tafel zitten met al die gemeenteraadsleden. Zoveel raadsleden, zoveel verkeerskundigen en zoveel oplossingen. 

GTST 

Het praatproces van de gemeenteraad van Gilze en Rijen voltrok zich tergend langzaam. Zelfs de verhaallijnen in het slaapverwekkende Goede Tijden Slechte Tijden hebben meer dynamiek. Sterker: GTST heeft elke zomer een cliffhanger, bij het Raadhuisplein leek die cliffhanger er na 641 afleveringen nooit te komen. 

 De discussies waren net zo warrig en chaotisch als het plein zelf. Er gingen 64 varianten naar de tekentafel: linksom, rechtsom, ondersteboven, achterstevoren, tegen het verkeer in, zonder borden... Niemand wist meer welke kant het op ging. De coalitiepartijen Kern'75, Gemeentebelang en CDA werpen zich nu op als de verkeersdeskundigen die de klus wel even gaan klaren. Typisch politiek: de meerderheid neemt gewoon voorrang. De mopperende minderheid bestaande uit oppositiepartijen PvdA en VVD zal voorlopig bij het stopbord moeten wachten totdat CDA, Gemeentebelang en Kern'75 zijn overgestoken.  Met een snerende Ruud van Iersel namens Kern'75: ,,De oppositie wil blijven praten, wij willen beginnen." 

Kalkoen

Als een soort messias sprak Jac Wouters (CDA): "Eindelijk gaan we het oplossen." Met die boodschap kunnen de Rijenaren met een gerust hart de kalkoen op tafel zetten. Champagne erbij. Proost, op het nieuwe Raadhuisplein! 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement