Volledig scherm
Boswachter Jacques van der Neut. Archieffoto © Milan Rinck

Biesboswachter Van der Neut bij RTL Late Night

OOSTERHOUT - Hij werkt al meer dan 40 jaar voor Staatsbosbeheer ('idioot hè'), waarvan boswachter Jacques van der Neut het merendeel aan Nationaal Park de Biesbosch is verbonden. Het gebied, samen met het Haringvliet, is een van de dertien kanshebbers om de titel 'Mooiste Natuurgebied van Nederland te winnen. Boswachter Van der Neut gaat daarom vanavond naar RTL Late Night om daarover te vertellen.

,,Als ik daar tenminste de tijd voor krijg, het is nog niet zeker of ik aan het woord kom. Anders zit ik daar in m'n groene pak de boel op te fleuren." Jacques van der Neut, naar eigen zeggen heeft hij 'ooit driehonderd jaar geleden' voor zijn huidige vak gekozen, omdat hij zo van vogels en natuur hield.

Zijn hart gaat sneller kloppen van de wisseling in het gebied. ,,Het heeft niet stilgestaan. Doordat er water stroomt, komen er bepaalde vogels op af. Daar hoeven we niets extra's voor te doen. Die komen gewoon. Natuurlijk, dat is ook niet van de één op de andere dag gegaan, maar ze komen nu wel."

Ring
Maar Van der Neut herinnert zich ook andere tijden uit 'die idioot lange tijd' dat hij in het natuurgebied werkt. Bijvoorbeeld toen hij dode vogeltjes aantrof die met wat geluk een ring om hadden, zodat hij op een kaartje het nummer kon zetten en naar het vogeltrekstation kon sturen. ,,Dan wist ik na zeven maanden of een jaar eens een keer om welke vogel het ging."

Met de komst van sociale media weet het publiek, maar ook hij en zijn collega Thomas van der Es, veel sneller welke ontwikkelingen zich nu voltrekken. Van der Neut twittert zelf bijvoorbeeld niet, maar Van der Es weer wel. ,,Ik houd liever een blog bij, dan heb ik wat meer ruimte om te vertellen."

En vertellen doet Van der Neut na al die tijd nog met alle plezier. Met zijn aanstekelijke lach en zijn prettige persoonlijkheid weet hij zelfs de meest onwetende mensen over de natuur te inspireren tot andere tripjes naar natuurgebieden in Nederland.

Stemmen
Als de Biesbosch en het Haringvliet, dat er ook deel van is, worden gekozen tot mooiste natuurgebied, kan het tot 300.000 euro extra winnen om in kwaliteitsverbetering te investeren. Het publiek kan nog tot 31 oktober een stem uitbrengen via mooistenatuurgebied.nl.

Vanavond is hij dus te gast bij RTL Late Night. ,,Hopelijk mag ik mijn zegje doen."