Biesbosch moet geld verdienen

DRIMMELEN - Er komt nog niet veel terecht van de plannen om structureel geld te verdienen aan de Biesbosch als Nationaal Park. Tot die conclusie komen Co Verdaas en Maarten de Vries in een onderzoek naar de toekomst van Parkschap De Biesbosch.

En de tijd dringt, want twee kapitaalkrachtige partijen in het Parkschap Nationaal Park De Biesbosch - de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland - staan op het punt de organisatie te verlaten.

Er zijn overigens ook gemeenten die juist lid willen worden van het parkschap: Breda, Gorinchem en Geertruidenberg hebben laten weten, daarover in gesprek te willen. Volgens een woordvoerder van de gemeente Gorinchem zijn die gesprekken nog wel in een zeer pril stadium. ,,Over de uitkomst valt nu nog helemaal niets te zeggen. We hebben nog niets besloten, weten nog niet welke kansen het ons biedt en welke verantwoordelijkheden zo'n lidmaatschap met zich meebrengt'', aldus de woordvoerder van de gemeente Gorinchem.

Initiatieven
Volgens de onderzoekers is er over onderzoek uit 2013 naar een nieuwe organisatie veel vergaderd, maar zijn initiatieven nauwelijks van de grond gekomen op het gebied van bijvoorbeeld watersport, recreatieve voorzieningen en de toeristische branche.

De kwestie is dringend, omdat de belangstelling voor de Biesbosch is toegenomen en zal blijven toenemen nu de combinatie Biesbosch en Haringvliet in de prijzen is gevallen bij de verkiezing Nationale Parken van Wereldklasse. "Het parkschap moet de nieuwe verdienmodellen en bijbehorende organisatieverandering op orde hebben om de financiën structureel op orde te krijgen", aldus de onderzoekers.

Stagnatie
De onderzoekers schetsen een weinig rooskleurig beeld van de slagkracht van het parkschap. Zo leeft er 'een breed gevoel van stagnatie'. En als er dan een keer een besluit is genomen, kan dat worden tegengehouden doordat diverse gemeenteraden er nog mee moeten instemmen. "De organisatie zit erg dicht op de lokale politiek." En het aanstaande vertrek van directeur Dick Verheijen, die in 2017 met pensioen gaat, helpt ook al niet. Daarmee gaat 'een enorme hoeveelheid kennis van het gebied en de partners verloren'.

Wat goed nieuws kan zijn voor de Biesbosch is de oprichting van een Gebiedsfonds voor Nationale Parken, op advies van voorzitter Pieter van Vollenhoven van het Nationaal Groenfonds. Van Vollenhoven refereerde er al aan bij de opening van het Biesbosch MuseumEiland dat financiering naar het voorbeeld van de monumentensector goed kan zijn voor de Nationale Parken. De Biesbosch zou een proefgebied kunnen worden.