Kunstenaar Arnix Wilnoudt bij zijn kunstwerk dat oorspronkelijk voor de Biennale Kunst in de heilige Driehoek in Oosterhout gemaakt is.
Volledig scherm
Kunstenaar Arnix Wilnoudt bij zijn kunstwerk dat oorspronkelijk voor de Biennale Kunst in de heilige Driehoek in Oosterhout gemaakt is. © Joyce van Belkom

Biënnale Oosterhout betaalt geweerde kunstenaar tóch

OOSTERHOUT - De organisatie van de Oosterhoutse Biënnale heeft alsnog een regeling getroffen met kunstenaar Arnix Wilnoudt. Wilnoudt hield vorige week een protestactie, omdat hij zich zwaar gedupeerd voelde door de organisatie. 

De kunstenaar was uitgenodigd om te exposeren op de manifestatie, maar werd later afgebeld vanwege vroegere aanstootgevende kunst. Dat terwijl Wilnoudt volgens eigen zeggen al wel 15.000 euro had uitgegeven om kunstwerken voor de Biënnale  te maken.

Excuses 

Wilnoudt: ,,Ik belde maandag met het Mondriaan Fonds. Daar had de Biënnale-organisatie op mijn naam subsidie aangevraagd en gekregen, maar dat geld weigerden de organisatie naar mij over te maken. Ik wilde het een en ander op papier hebben, voor mijn jurist. Een dag later werd ik gebeld door Cock Gorisse van de Biënnale. Met excuses en de belofte dat ik de eerder afgesproken bijdrage voor deelnemende kunstenaars tóch krijg."

Over de hoogte van het bedrag - dat inmiddels al op zijn rekening staat - wil de kunstenaar niets kwijt. ,,Maar het is aanzienlijk." Voor Wilnoudt is het voldoende om de zaak te laten rusten. Al is zijn boosheid nog niet over. ,,Natuurlijk had ik daar willen staan. Maar ik vind het vooral vervelend hoe de organisatie gehandeld heeft."

Niet goed gelopen

Gorisse: ,,Naar aanleiding van de commotie hebben wij de situatie nog eens bekeken. We zijn tot de conclusie gekomen dat er dingen niet goed zijn gelopen. We hebben een regeling met deze meneer getroffen, zodat de zaak voor hem en voor ons is opgelost." Op wat er dan niet goed is gegaan, wil Gorisse niet ingaan.

Het controversiële werk waardoor Wilnoudts geweigerd werd, was een paus met een penis. Dat maakte hij in 2014 uit protest tegen het misbruik in de kerk. Het werk dat hij gecreëerd heeft voor de Biënnale heet Memento Mori en bestaat uit gezichten en spiegelende bollen.  

Het controversiële werk uit 2014 waardoor Wilnoudts geweigerd werd.
Volledig scherm
Het controversiële werk uit 2014 waardoor Wilnoudts geweigerd werd. © Arnix Wilnoudt