Volledig scherm
© Thinkstock

Bibliotheek Gilze en Rijen blijven allebei open

GILZE EN RIJEN - Zowel Gilze als Rijen houden hun bibliotheek in de respectievelijke culturele centra De Schakel en De Boodschap. Het idee om in Gilze te verhuizen naar de nieuwbouw van basisschool De Wildschut gaat niet door. Dat schrijven B en W van Gilze en Rijen in een raadsvoorstel dat op 19 december in de raad komt.

De gemeente werkt al sinds 2015 aan plannen om de bibliotheken voor de gemeente te behouden. Bezuinigingen, minder bezoekers om boeken te lenen en een meer maatschappelijke rol van cursussen tot aanleren van (digitale) vaardigheden, vragen om ingrijpen.

Tijdens de commissievergadering Samenleving in oktobber was al brede steun voor een open verbinding tussen de wat kleiner wordende biebs en de twee culturele centra. Ook worden de openingsuren gekoppeld aan die van De Schakel en De Boodschap.

Laagdrempeligheid en het openbare karakter van de culturele centra zijn voor B en W belangrijke redenen om in Gilze niet voor De Wildschut te kiezen. 'De centra zijn ook 's avonds open en in vakantieperiodes', ment het college. De overweging is verder 'dat scholen de weg naar de bibliotheek toch wel weten te vinden.'