Volledig scherm
Archiefbeeld van een bijeenkomst in De Vinder. © Foto: Ramon Mangold

Bezoekers verlaten huilend laatste viering op zaterdag in De Vinder: 'Ik ben er kapot van'

OOSTERHOUT - In Antoniushuis De Vinder in Oosterhout is de laatste viering op zaterdagavond geweest. De groep gooit de handdoek in de ring.

,,Het was een emotionele dienst, dat kan ik u vertellen. Die begon met de mededeling dat we geen mogelijkheden meer zien voor onze geloofsgemeenschap, na het antwoord van de bisschop. Daarna hebben we een waardige, laatste dienst in De Vinder gehouden."

Jan Poppelaars van de initiatiefgroep van de geloofsgemeenschap Sint Antonius is er naar eigen zeggen kapot van. Zijn groep van ongeveer vijftig gelovigen, opgestaan uit de as van de Antoniuskerk, hield iedere zaterdagavond een mis in Antoniushuis De Vinder. Dat deden ze sinds de Antoniuskerk in 2015 sloot. Het parochiebestuur zette echter een streep door die vieringen op zaterdagavond. Die wil de dienst om organisatorische redenen verplaatsen naar de woensdagochtend. 

Dood in de pot 

De dood in de pot, denkt de groep van Poppelaars, want dan zijn de meesten van hen aan het werk. Na het antwoord van bisschop Jan Liesen gooit de Antoniusgemeenschap de handdoek in de ring. ,,Mensen verlieten zaterdag huilend de dienst", verklaart Poppelaars, ,,ik ben er zelf ook kapot van."

Quote

Het kerkbe­stuur, de parochie en de bisschop spreken niet alleen het faillisse­ment uit over onze kerk, maar ook over de parochie

Jan Poppelaars

Poppelaars heeft harde woorden voor zijn tegenstanders in het conflict. ,,Wij voelen ons niet correct door het kerkbestuur, de parochie en de bisschop behandeld. Zij spreken niet alleen het faillissement uit over onze kerk, maar ook over de parochie. Ze hebben veel mensen het leven zuur gemaakt."

Negatieve energie

Poppelaars en de zijnen hadden nog procedures tegen de instanties en de bisschop kunnen aanspannen, ,,maar dat is allemaal negatieve energie. Daar voelen we echt helemaal niets voor. Voor ons houdt het na de uitspraak van bisschop Liesen op. Deze dienst in De Vinder van afgelopen zaterdag was echt de allerlaatste hier. Waar het om gaat is dat we buitenspel zijn gezet door mensen met meer macht dan wij. Dat voelt heel naar."

"We hebben ons tot het uiterste ingespannen, dat kan ik wel zeggen. Hoe het nu zal gaan met de diensten op woensdagochtend? Dat moet je helaas niet meer aan mij vragen. Wij als Antoniusraad en parochiekerncommissie hebben onze functies neergelegd. Maar je kunt op je vingers natellen dat er weinig mensen naar die diensten kunnen komen", besluit Poppelaars.