Volledig scherm
Het Zweedse Grankulla IFK Göteborg speelt op het hoofdveld van TSC tegen TSV 1860 Rosenheim uit Duitsland. © Pix4Profs / Jules van Iperen

Bezoek Europese jeugdteams aan TSC smaakt naar meer

Terwijl spelers van Inter Milan zich langs de lijn opwarmen, spelen Floridsdorfer AC uit Wenen en PAOK Saloniki tegen elkaar. Op de tribune trommelt een Oostenrijkse vader; om hem heen wordt met blauwe Floridsdorfer-vlaggen gezwaaid. Tevergeefs: 1-4.

De eerste editie van het TSC International Tournament op het terrein van de Oosterhoutse voetbalclub telt 37 teams uit veertien landen. En ja, volgend jaar volgt een tweede editie.

Het toernooi is een samenwerking met de Raddatz Immobilien Cup uit Hannover, dat jaarlijks internationale jeugdtoernooien organiseert in Duitsland. Dit is een eerste uitstapje naar Nederland, op initiatief en uitnodiging van TSC. De ongeveer 1100 aanwezige spelers zijn vrijwel allemaal in 2006 geboren. ,,We zochten eerst naar genoeg bedden in de regio; die vonden we. Toen hebben we doorgezet'', zegt Arno Snoeren van de organisatie.

Gouden en Zilveren poule

De internationale teams komen uit de koker van Raddatz, TSC zorgde voor de aanvulling met amateurteams uit Nederland, België en Duitsland. ,,Dat ging gemakkelijk. Ze mogen voetballen tegen AC Milan en Galatasaray, dat klinkt toch leuk'', vervolgt Snoeren. Het toernooi duurde het gehele weekend en splitste zich gaandeweg op in een Gouden en Zilveren poule.

TSC-speler Kjell speelde in de poulefase onder andere tegen AC Milan. ,,Was leuk. We verloren met 4-0, onder meer door een onterechte penalty. Ze zijn wel echt goed. Maar het is zo apart dat je totaal niet verstaat wat ze tegen elkaar zeggen.'' AC Milan plaatste zich voor Goud, TSC mocht zondag verder in de Zilveren poule.

Stabæk

De organisatie zelf zag al gauw dat het Noorse Stabæk veel indruk maakte. Dat vindt ook de Finse Aaro, die bij IFK Grankulla speelt. ,,Verreweg de besten, die kunnen het toernooi winnen.''

Stabæk verloor echter in de halve finale van Inter; de Italianen wonnen het toernooi door van Galatasaray te winnen. HVV Hollandia won de Zilveren poule. TSC werd daar derde.