Volledig scherm
Bewoners van het Veerse appartementencomplex waarbij een transformatorstation moet komen. © Johan Wouters

Bewonersgroep Raamsdonksveer wil geen transformatorstation: 'Bij zo'n doodskist wil ik niet zitten'

RAAMSDONKSVEER - Willie Smulders draait er niet omheen. "Bij zo'n doodskist wil ik niet zitten." Die 'doodskist' is het transformatorstation dat vlak bij haar appartement in Raamsdonksveer moet komen. "Vanaf de eerste etage is het direct in mijn zicht, maar dat geldt ook voor veel andere bewoners. Het is precies voor de deur. Daar ben ik niet van gediend." 

De 80-jarige Smulders maakt daarom met meerdere bewoners van appartementencomplex De Kroon bezwaar tegen de komst van het station van Enexis, dat geldt als verdeelpunt voor elektriciteit en gas. De werkzaamheden op de hoek van de Beatrixlaan en Emmastraat zijn vanwege het bezwaar voorlopig stilgelegd. Op die locatie staat een bouwkeet, terwijl het groene veldje met hekken is afgezet. Smulders: "Er komt een groot gebouw. Zo'n ding is 11 meter lang, 4 meter hoog. Dat plaats je toch niet bij een wooncentrum? We zijn bang voor straling. En: wie weet wat voor herrie dat station maakt. Dit hoort hier niet."

Bewoner Kees Weterings: "Zo'n blok beton op deze kruising is gevaarlijk. Er zijn voldoende alternatieve locaties beschikbaar. Denk aan het Simon van Sonplein."  Smulders: "Bovendien komt het in het enige stukje groen dat we hier in de buurt hebben. Dan gaan ze dat ook nog eens bederven... Dat is niet fraai." 

De gemeente beraadt zich over de bezwaarschriften, verklaart een woordvoerster. "Daarnaast heeft een afvaardiging van de vereniging van eigenaren van het appartementencomplex een gesprek gehad met wethouder Kevin van Oort. Daarin is afgesproken om een aantal zaken nader uit te zoeken over de locatiekeuze." Waarschijnlijk volgt er binnen nu en enkele weken een beslissing. "Afhankelijk van het besluit zullen de werkzaamheden al dan niet weer worden hervat."

Al begin 2016 kreeg Enexis in principe toestemming van de gemeente Geertruidenberg voor een transformatorstation aan de Beatrixlaan. Toen was onderzoek gedaan naar een geschikte locatie in Raamsdonksveer.  "Het heeft te maken met de toename van energie. Wil je een betrouwbaar en stabiel net hebben, dan is dit nodig voor de capaciteit", zei een woordvoerder van Enexis. 

  1. De carnavalsbubbel

    De carnavalsbubbel

    Fanatieke carnavalsvierders kennen het gevoel: de carnavalsbubbel. Vanaf 11-11 leef je als wagenbouwer, lid van de raad van elf of sauwelaar in een soort gescheiden wereld. Elk minuut vrije tijd staat in het teken van het leutfeest. Je ademt, leeft en vreet carnaval. Totdat plots op Aswoensdag die bubbel keihard doorgeprikt wordt. Ineens is de prins met de raad van elf niet meer het uithangbord van je stad of dorp. Al zou een plaats als Oosterhout beter af zijn als prins Mienus blijvend aan het roer is in plaats van de gemeenteraad.
  2. Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool doet in fotofinish op NK 60m indoor mee met grote mannen Garia en Martina

    Joris van Gool was zaterdagmiddag in Apeldoorn akelig dichtbij dé sensatie op het NK indoor. In de finale van de 60 meter kregen Christopher Garia en Churandy Martina de 19-jarige atleet uit Rijen pas op de streep te pakken. Alle ieders naam verscheen de eindtijd van 6.70. De fotofinish moest er daarom aan te pas komen in welke volgde ze op het podium mochten. Achter Garia en Martina restte voor Van Gool 'slechts' de derde plaats.