Volledig scherm
© Foto: GPD/PR

'Bewoners sloopflats Slotjes-Midden wisten waar ze aan begonnen'

OOSTERHOUT - De informatiebrieven die woningcorporatie Thuisvester eind vorige week verspreidde over de aanpak van de flats in Slotjes-Midden zijn niet goed gevallen bij de stichting Burger Autoriteit Huurdersbelangen (BAH). In de brieven zet Thuisvester op een rijtje wat er tot nu toe is gedaan aan onderhoud, in welke volgorde flats gesloopt worden en wanneer bewoners in aanmerking komen voor herhuisvesting.

Shahir Eshaqzai van stichting BAH is niet tevreden over de brieven. ,,Totaal niet", zegt Eshaqzai. ,,Thuisvester doet net alsof de mensen het niet begrijpen en dat ze het daarom in een brief nog een keer uitleggen." Thuisvester ziet dat anders. ,,Tijdens de bewonersbijeenkomst kwam naar voren dat er veel onduidelijkheid was over wat en wanneer er iets ging gebeuren. In onze brief hebben we dat nog een keer uitgelegd. Dit heeft dus niets met de kundigheid van de bewoners te maken. We hebben in de brief de toezegging gedaan dat we een sloopbesluit voor deelplan 4 gaan nemen wat betekent dat deze bewoners vóór eind mei urgentie krijgen en kunnen gaan verhuizen", aldus de woordvoerder van Thuisvester. Deelplan 4 gaat over een flat aan de Loevesteinlaan en een aan Wilhelminakanaal-Noord.

Medische problemen
De stichting BAH wijst ook op de medische problemen die bewoners krijgen als gevolg van tocht en schimmels. Het is de reden voor BAH om met een kort geding te dreigen. Thuisvester voert echter aan dat de woningen bij het onderhoud in 2014 beter tochtwerend zijn gemaakt. ,,Daarna kregen de bewoners meer last van schimmel. We hebben toen onder alle bewoners ventilatietips verspreid waarin we het belang van goed ventileren hebben benadrukt. Zoals in de brief is aangegeven hebben we ook aangeboden mechanische ventilatie aan te laten brengen en extra elektrische kachels in te zetten. Allemaal maatregelen om schimmel te voorkomen. Hier is door bewoners niet of nauwelijks gebruik van gemaakt", aldus de woordvoerder.

Peter van Kemenade van de Huurders Vereniging Oosterhout (HVO) wijst er op dat meeste bewoners van de flats van tevoren wisten dat ze in een sloopwoning gingen wonen. ,,Daarom zijn de huurprijzen laag. De mensen wisten waar ze aan begonnen. Ze hebben er zelf voor getekend. En dan heb ik het niet over de mensen die er al heel lang wonen. Thuisvester doet zijn best om mensen die last hebben van tocht en schimmel tegemoet te komen. Daar hoef je geen rechtszaak voor te beginnen."