Volledig scherm
de 3 maanden geleden door gesprongen heetwaterleiding vernielde woning van familie zebrackiin oosterhout is weer opgeknapt © foto : ron magielse - pix4profs

Bewoners 'gekookt' huis vertrekken uit Oosterhout

OOSTERHOUT- In een paar maanden tijd kan er heel wat gebeuren. Daar weten Stan en Eva Zebracki uit Oosterhout van mee te praten. Begin augustus sprong de warmwaterleiding van de stadsverwarming in hun huurwoning. Uitgerekend op het moment dat zij op vakantie waren in Polen.

Toen de lekkage werd ontdekt, zo'n tien uur later, was het kwaad al geschied: stucwerk, parketvloer, meubels, keuken, deuren, níéts was ervan over. De gloeiend hete stoom, met een temperatuur van minstens 60 graden Celsius, had het huis én de inboedel 'gekookt'.

Huis gekocht
Thuisvester, eigenaar van de woning aan de Rietbeemd bracht het echtpaar Zebracki drie maanden onder in een appartement aan de Hoefakker. In die tijd werd de woning gedroogd en opgeknapt. Sinds zaterdag zijn de Zebracki's terug, maar niet voor lang. "We hebben een huis gekocht, in Waalwijk", vertelt Eva Zebracki opgetogen. "Dat moet nog gebouwd worden, maar volgend jaar rond deze tijd kunnen we erin."

Het is een indirect gevolg van die noodlottige dag in augustus. "Een paar jaar geleden hebben ze geprobeerd bij ons in te breken. Zowel aan de voor- als aan de achterkant, maar we kwamen net op tijd thuis en stoorden de inbrekers bij hun pogingen. De volgende dag zagen we dat ze gepoept hadden in de tuin, terwijl die is afgesloten met een schutting. Daar hielden we een heel vervelend gevoel aan over, en dat gevoel hadden we nu weer. Toen hebben we de knoop doorgehakt en zijn we een andere woning gaan zoeken."

Voorlopig is Eva blij weer in haar huis aan de Rietbeemd te zijn. Met nieuw gestucte muren en plafonds, een nieuwe keuken, een nieuwe parketvloer, maar verder hoofdzakelijk met meubels van de bovenverdiepingen, die ongeschonden zijn gebleven.

Verzekering
Want de inboedelverzekering moet nog uitbetalen. "Dat komt wel goed", zegt Eva optimistisch, "Toevallig hebben we deze week contact gehad met de verzekering. Het was erg druk geweest, vertelden ze, en ze hadden een achterstand. Maar ze verwachten binnen een paar weken uit te betalen."

Tot die tijd zijn de eigen spaarcentjes van de Zebracki's nodig om de hoogstnoodzakelijke spullen aan te schaffen. Niet dat ze van plan zijn nog veel geld te steken in het huis, nu ze definitief weggaan. "Maar we moeten hier nog een jaar vooruit en je wilt er toch netjes bij zitten."

Lekkage
Connie Tuil van Thuisvester betreurt het gevoel van de Zebracki's. "De ketel is relatief nieuw en volgens onze deskundige nog goed. Het kan zijn dat er wat lekkage is geweest op het moment dat de ketel van de muur is gehaald, omdat ook daar gestuct moest worden. Van de andere lekkage weten we niets."

Zij meldt dat de resultaten van het gezamenlijk onderzoek van Thuisvester en Ennatuurlijk, beheerder van de stadsverwarming, naar de oorzaak van het incident inmiddels bekend zijn. "Maar we willen eerst de heer en mevrouw Zebracki en andere bewoners van de Rietbeemd op de hoogte stellen. Dat doen we nog deze week."

Volledig scherm
De eigenaren in hun verwoeste woning. © Jan Stads/Pix4Profs
Volledig scherm
© Konrad Zebracki
  1. Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    OOSTERHOUT - SP-wethouder Mark Vissers mag, ook al is het nog maar voor vier maanden, niet meer namens de partij spreken. Daarnaast moeten drie van de vier SP-raadsleden in Oosterhout, die samen met Vissers een eigen partij willen beginnen, onmiddellijk hun zetel inleveren. Dat heeft de ledenvergadering van de Oosterhoutse SP vorige week besloten. Vissers is boos: ,,Ze gedragen zich bij de SP als een stel kleuters."