De illegale verzetskrant De Vrije Stem die van juni tot en met oktober 1944 in Oosterhout verspreid werd.
Volledig scherm
De illegale verzetskrant De Vrije Stem die van juni tot en met oktober 1944 in Oosterhout verspreid werd. © De Vrije Stem

Bevrijdingskrant Oosterhout is eerbetoon aan verzetskrant ‘Vrije Stem’

Bevrijding 75 jaarOOSTERHOUT - Bewoners van de straten tussen de Ridderstraat, Abdis van Tornstraat, Leijsenhoek, Mathildastraat en Keiweg hebben samen een Bevrijdingskrant gemaakt die deze week in heel Oosterhout wordt bezorgd. In de krant staan oorlogsverhalen, uitleg over de wandelroute de Kilometer van de Vrijheid en het programma van allerlei activiteiten rond de bevrijding 75 jaar geleden. 

,,We zijn met een groep enthousiaste bewoners aan de slag gegaan. Iedereen heeft iets bijgedragen, stukken geschreven, onderzoek gedaan, foto's gemaakt, ontwerpen gemaakt. En we hebben veel gehad aan de kennis die bij de heemkundekring aanwezig is", zegt een van de initiatiefnemers Juul Langenberg.

Verzetsgroep

Het logo van de krant is ontleend aan de echte verzetskrant De Vrije Stem die van juni tot en met oktober 1944 dagelijks in Oosterhout werd verspreid. ,,Ik had gelezen dat er in Oosterhout in 1944 een verzetskrant is uitgebracht. Het leek me een passend idee om daar met de Bevrijdingskrant aandacht aan te schenken", zegt Langenberg. De illegale krant werd destijds gemaakt door Jan van Bijnen (1923-1982) en Marinus Damen (1924-2009). De verzetsgroep waar Damen deel van uitmaakte, tikte informatie op die zij hadden gehoord via Radio Oranje en de BBC. De op een slaapkamer gestencilde A4'tjes van De Vrije Stem werden enkele keren per week na het vallen van de avond verspreid.

Eisenhower

Marinus Damen werkt na de oorlog  onder direct bevel van generaal Eisenhower op het hoofdkwartier van de Navo in Parijs. Eind jaren vijftig vertrekt hij naar de Verenigde Staten waar hij in 2009 overlijdt.

De Bevrijdingskrant van Oosterhout.
Volledig scherm
De Bevrijdingskrant van Oosterhout. © Bevrijdingskrant