Volledig scherm
Werkzaamheden aan de Bergsebaan bij Den Hout. © Sjoerd Marcelissen

Bergsebaan op de schop tot half oktober

DEN HOUT - De werkzaamheden aan de Bergsebaan in Den Hout zijn begonnen. De weg in het buitengebied tussen Oosterhout en Breda krijgt een opknapbeurt. Zo komen er fietssuggestiestroken en drempels. Daarnaast komt er nieuw asfalt.  

De Bergsebaan bleek de afgelopen jaren een heet hangijzer. Het eerste plan van de gemeente Oosterhout ving bot bij de rechter; er zouden te veel bomen sneuvelen. Daarna ging de gemeente terug naar de tekentafel met belangengroepen. Uiteindelijk rolde er een plan uit met een nieuw wegdek, drempels en fietssuggestiestroken. Doel is vooral om de veiligheid te verbeteren. Op de Bergsebaan is het druk met recreatief fietsverkeer en auto's. 

Vrijliggend fietspad

Voor het merendeel van de gemeenteraad ging alleen een renovatie niet ver genoeg. Vóór afgelopen zomer besloot de politiek, met een krappe meerderheid van Gemeentebelangen en VVD, om toch te onderzoeken of een vrijliggend fietspad mogelijk is langs de Bergsebaan. Dat besluit werd fel betwist door flink wat Oosterhoutse partijen, omdat de kans bestaat dat er bomen moeten sneuvelen en de gemeente dus opnieuw een gang naar de rechter wacht. 

B en W voeren dit onderzoek uit, maar waarschuwden eerder voor een duur en langdurig traject. Mogelijk begint de aanleg van het fietspad pas over enkele jaren. Dit vanwege de vele onderzoeken naar fauna, natuurcompensatie en de aankoop van gronden.

Omleidingsroutes

Het onderzoek naar het fietspad gooit geen roet in het eten voor de geplande opknapbeurt van de Bergsebaan. Afgelopen week is begonnen nabij de brug over het Markkanaal. De weg wordt aangepast in fases, van noord naar zuid. Het stuk ter hoogte van de Meerberg is als laatste aan de beurt. De werkzaamheden duren tot half oktober. In Den Hout worden omleidingsroutes aangegeven.