Volledig scherm
© Thinkstock

Bergenaar ‘reed als een malle’ dronken in op vrouwen en krijgt negen maanden cel

GEERTRUIDENBERG/OOSTERHOUT/BREDA - De 27-jarige autobestuurder die in juni onder invloed en met hoge snelheid twee vrouwen in Geertruidenberg schepte, krijgt daarvoor negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Volgens de rechtbank in Breda heeft hij in hoge mate ‘onvoorzichtig, onachtzaam en ondeskundig’ gereden.

De rechtbank volgt de eis en stelt in het vonnis dat de gevolgen van het ongeval ‘enorm’ waren. De vraag is of een van de slachtoffers nog ooit haar normale leven zal kunnen oppakken. Het wordt de verdachte zeer kwalijk genomen dat hij met drank op heeft gereden, terwijl hij al eerder is veroordeeld voor alcoholgebruik in het verkeer. Hij kreeg toen een geldboete en moest een cursus volgen om in te zien welke gevaren alcohol in het verkeer kan opleveren.

Quote

Verdachte kwam aan scheuren waar rommel­markt was met veel publiek

Behalve de celstraf heeft de rechtbank de jongeman nu een rijverbod van drie jaar opgelegd, een meldplicht bij de reclassering en hij mag geen alcohol en drugs gebruiken gedurende de proeftijd.

Kofferbakverkoop

Quote

De 51-jarige inwoonster van Oosterhout was lange tijd in coma en bleek na haar ontwaken hersenscha­de te hebben

De slachtoffers van het ongeval in Geertruidenberg op zaterdagavond 22 juni liepen zwaar letsel op. Het drama had nog veel erger kunnen uitpakken want de man kwam met veel te hoge snelheid aangereden over de Venestraat, richting Markt. Daar was op dat moment een zogeheten kofferbakverkoop met veel publiek.

In ieder geval één van de vrouwen zal blijvend de gevolgen ondervinden van het ongeval. De 51-jarige inwoonster van Oosterhout was lange tijd in coma en bleek na haar ontwaken hersenschade te hebben. Op meerdere plekken was ook bot verbrijzeld. De vraag is of ze ooit nog gewoon kan lopen. Ze is de tante van het andere slachtoffer, een 41-jarige vrouw uit Geertruidenberg. Die liep breuken in haar schouder op en van top tot teen kneuzingen. Ook zij heeft nog veel last van de gevolgen.

Bacardi-cola

De verdachte had de auto geleend van zijn broer. Voordat hij in Geertruidenberg aankwam, had hij op een terrasje in Drimmelen ‘een glas of vier, vijf’ bacardi-cola gedronken. Dat leverde bij de controle na het ongeval een dubbele hoeveelheid alcohol in zijn adem op van hetgeen maximaal is toegestaan. Hij reed vanuit de kant van de Amercentrale richting Markt, volgens de politie met minimaal 81 km per uur, waar 30 km is toegestaan.

Getuigen meldden dat de man ‘kwam aan gescheurd en als een malle reed’. In een flauwe bocht ter plaatse raakte hij in een slip. Hij schampte eerst twee auto’s en reed vervolgens achterop de twee vrouwen. De slachtoffers vlogen letterlijk door de lucht. De Oosterhoutse raakte bekneld onder de auto. Hulpverleners moesten haar bevrijden.

Quote

In een flauwe bocht ter plaatse raakte hij in een slip