Volledig scherm
David Vermorken © VVD Gilze en Rijen

Benoeming vierde wethouder doet stof opwaaien in Gilze en Rijen

GILZE EN RIJEN - De benoeming van twee nieuwe wethouders deed maandag nogal wat stof opwaaien in de raadszaal van Gilze en Rijen. Meer dan de bespreking in de commissie Middelen van het rapport van adviesbureau Berenschot over de samenwerking tussen de ABG-gemeenten.

Om twee nieuwe wethouders te kunnen benoemen, moest een partij aan de coalitie van Gemeentebelangen, Kern ‘75 en het CDA worden toegevoegd. Dat werd de VVD. De partij schoof fractievoorzitter David Vermorken naar voren voor die functie. 

Achterkamertje

Quote

Is met Rolph Dols ook de regie verdwenen?

Peter von Meijenfeldt , PvdA

Dat zat de oppositie niet lekker. Bij de officiële voordracht gisteren trok Peter von Meijenfeldt van de PvdA fel van leer. Hij stelde dat de nieuwe coalitie in achterkamertjes bedisseld was, en haalde het manifest aan dat de oorspronkelijke coalitiepartijen een jaar geleden opgesteld hadden. Die betoogden daarin dat drie wethouders voldoende waren. ,,Is met Rolph Dols ook de regie verdwenen?”, vroeg hij zich af. 

Om eraan toe te voegen: “Of zijn de twee overgebleven wethouders niet in staat zijn taken over te nemen? Het betrekken van de VVD lijkt politiek opportunisme, een manier om de oppositie te verzwakken door een van de partijen eruit los te weken. Nu de gemeente er financieel zo zwak voor staat is het onverantwoord om de bewoners met vierhonderdduizend euro extra te belasten.”

Onverantwoord dure wethouder

De twee andere oppositiepartijen, D66 en het kersverse Groen Gilze en Rijen, vielen hem volmondig bij. D66-voorman Frits van Vught ging ervan uit dat de grote projecten waar Rolph Dols zich als wethouder mee beziggehouden had, al grotendeels op de rails staan. 

,,Het voorbereidende werk voor zowel de Spoorzone als het Centrumplan is zo goed als gedaan. Er resten niet meer of andere taken dan voordat Dols vertrok. Blijkbaar voelt de oude coalitie zich zwak, terwijl de oppositie hun gebrek aan daadkracht blootlegt. Met een structureel tekort op de begroting nemen ze extra kosten op de koop toe. We hebben nu een onverantwoord dure wethouder die als lid van de oppositie het college voorhield dat ze op de centen moesten passen.”

Niet om de persoon

De drie oppositiepartijen wilden wel gezegd hebben dat het hen ging om de functie, niet om de persoon van David Vermorken. Voor hem hadden ze alleen respect, zeiden ze. De wethouder die het CDA kandidaat gesteld had, Sandra Diepstraten, werd door alle aanwezigen ervaren en deskundig genoemd. Met 14 stemmen voor en zes stemmen tegen werd Vermorken benoemd. De VVD-fractie heeft er in Hans van Nistelrooij een nieuw lid bij gekregen.

Quote

We hebben nu een onverant­woord dure wethouder die als lid van de oppositie het college voorhield dat ze op de centen moesten passen

Frits van Vught, D66