Bekendste tippelzone langs A59 definitief dicht

WASPIK - Drie jaar na het sluiten van de verzorgingsplaats ’t Vaerland langs de A59 is de kogel door de kerk. ’t Vaerland is en blijft gesloten. 

,,Uit onderzoek blijkt dat er voldoende capaciteit is bij de omliggende parkeerplaatsen. Dus gaat Rijkswaterstaat de procedure van definitieve sluiting starten”, aldus woordvoerder Maurice van de Graef.

Volledig scherm
Schrikhek voor de voormalige oprit van verzorgingsplaats 't Vaerland. © Cobine van der Louw

Het is inmiddels een langlopend proces geworden, het sluiten van verzorgingsplaats ’t Vaerland langs de A59 ter hoogte van Waspik. Platform Keelbos, dat als doel heeft homo-ontmoetingsplaatsen in de openbare ruimte open te houden, vocht met succes het verkeersbesluit aan waarmee ’t Vaerland in januari 2015 werd dichtgegooid. De rechter oordeelde dat openbare orde en veiligheid niet als grond kunnen dienen om een parkeerplaats dicht te gooien en dus werd Keelbos in z’n gelijk gesteld. Toch gingen niet gelijk de betonblokken weg.

In het huidige beleid van het ministerie staat dat indien solitaire verzorgingsplaatsen als ’t Vaerland (zonder facilitaire voorzieningen) niet noodzakelijk zijn, ze onttrokken kunnen worden aan het wegennetwerk. Gebaseerd hierop heeft Rijkswaterstaat vervolgens een onderzoek gehouden naar de capaciteit van de omliggende verzorgingsplaatsen De Sprang en Steelhoven.

Van de Graef: ,,Uit de resultaten blijkt dat deze voldoende capaciteit hebben. Bij De Sprang was de gemiddelde bezetting 35 procent als het gaat om personenauto’s en 75 procent bij de vrachtwagenplaatsen. Bij Steelhoven 10 procent personenauto’s en 60 procent vrachtwagens. Geconstateerd is dus dat ze niet overbelast zijn.”

Homo-ontmoetingsplaats nodig

Anthony Mathijsen, voorzitter van Platform Keelbos, is teleurgesteld over dit besluit. Hij hoopte dat deze parkeerplaats kon blijven dienen als homo-ontmoetingsplaats.  ,,Ik begrijp het niet. De verkeersdruk neemt alleen maar toe. Hoe kunnen ze dan voorspellen dat het in de toekomst niet nodig is om meer plaatsen te hebben?” Ook zegt Mathijsen het niet eens te zijn met de aanpak van het onderzoek.

,,Vooraf was al besloten dat deze locatie dicht moest. Vanwege zogenaamde overlast, niet vanwege verkeersredenen. Ze hebben nu zo daar naartoe gewerkt dat de resultaten aansluiten bij wat ze willen.” Mathijsen had graag gezien dat de metingen intensiever en over een langere periode waren gedaan. Maar het beste hadden ze volgens hem de verkeersdruk kunnen opmeten op ‘t Vaerland zelf.

Volledig scherm
Afvaldumping op 't Vaerland. © Cobine van der Louw

,,Nu hebben ze op andere plaatsen geteld en zeggen vervolgens iets over een parkeerplaats die gesloten is. Ze willen deze plaats gewoon dicht maken vanwege de zogenaamde overlast. Rijkswaterstaat heeft zo onderzoek gedaan dat ze het kunnen onderbouwen, omdat ze het eerder van ons verloren hebben.”

Waalwijkse burgermeester Nol Kleijngeld, onder meer verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid, is juist blij met deze uitslag. Kleijngeld: ,,We zijn als gemeente content met dit voorgenomen besluit van Rijkswaterstaat. Ons pleidooi voor sluiting was gebaseerd op crimineel gedrag op de parkeerplaats. Nu blijkt dat ‘t Vaerland niet nodig is voor automobilisten omdat er op de route genoeg rustplekken zijn, is het logisch om hem ook niet meer te openen.”

Toekomst

Teruggeven aan de natuur of verkopen? De toekomst van de locatie na definitieve sluiting is nog onbekend. De blokmarkering is inmiddels veranderd in een doorgetrokken streep. Hierdoor is het verkeerstechnisch verboden om deze voormalige uitvoegstrook nog te gebruiken. Ook wordt de oprit geblokkeerd door een schrikhek met daarop een verbodsbord.

Afgelopen najaar zijn er wel onderhoudswerkzaamheden verricht aan de verzorgingsplaats. Van de Graef: ,,De afgelopen jaren is er niks gedaan aan onderhoud. Voor de veiligheid van de mensen die het terrein die op enig moment toch het terrein moeten betreden is er snoei- en maaiwerk verricht.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement