Piet Hohmann met zijn echtgenote Mary.
Volledig scherm
Piet Hohmann met zijn echtgenote Mary. © René Schotanus/Pix4Profs

Bekendste kunstenaar uit Oosterhout overleden

necrologieDe op oudjaarsdag overleden Piet Hohmann wordt in 1935 geboren als zoon van de Oosterhoutse huisarts Frans Hohmann en zijn vrouw Maria Henriëtte Asselbergs. Het gezin heeft excentrieke kantjes. Moeder rijdt motorfiets en paard. Maar ze is ook pianiste en geeft concerten. 

Het kunstzinnige talent heeft Piet Hohmann geërfd van zijn moeder én van zijn grootmoeder Antonetta Hohmann-Neervoort, die het artistieke element in de van oorsprong Duitse Hohmann-familie brengt. Opa Frans Hohmann, huisarts in Etten­-Leur en Breda, is – evenals zijn kleinzoon later – groot liefhebber van carnaval.

Hohmann gaat naar de kunstacademie in Breda, waarna hij in 1963 Brabant verlaat om als vormgever in Amsterdam te gaan werken. Hij wilde trouwen met zijn geliefde, Mary. Maar haar ouders zagen een kunstenaar niet zitten en eisten dat er een vast inkomen zou zijn. Dus ging Hohmann aan de slag bij een hoofdstedelijk reclamebureau. 

In 1968 keert het stel terug naar Brabant. Ze richten er samen H19 op. Van 1976 tot 1989 geeft Hohmann ook les aan de Academie voor Beeldende Kunst Sint Joost in Breda. Van 1982 tot 2007 woont het echtpaar Hohmann in een pand aan de Rulstraat in Oosterhout. Het is een rijksmonument, met genoeg ruimte voor een atelier. 

Piet Hohmann in een typerende houding: knipogend en met veel plezier. Hij werd zijn tachtigste verjaardag met hem gevierd. Foto: Casper van Aggelen / Pix4Profs
Volledig scherm
Piet Hohmann in een typerende houding: knipogend en met veel plezier. Hij werd zijn tachtigste verjaardag met hem gevierd. Foto: Casper van Aggelen / Pix4Profs

Als het echtpaar naar een kleinere en comfortabelere woning in Oosterhout verhuist, vindt Hohmann een nieuw atelier in Dongen. In 2011 sluit Hohmann zich aan bij kunstenaarscollectief BOCK (Broedplaats Oosterhoutse Cultuur en Kunst) dat in de voormalige Vrije School in Oosterhout huist. Bijna twee jaar geleden vertrekt BOCK naar De Blikken. 

BOCK

Hohmann verhuist mee met de andere vijftien BOCK-kunstenaars en heeft in De Blikken zijn eigen atelier, waarin hij tot dit jaar als kunstenaar actief is. In april neemt hij afscheid, zijn gezondheid gaat achteruit. Zijn collega's van BOCK zetten hem dan nog eens goed in het zonnetje met de documentaire Tijdloos en app 'Piet's Pad'.

Piet Hohmann werd 82 jaar.

De rotonde met de Bromtol in Oosterhout.
Volledig scherm
De rotonde met de Bromtol in Oosterhout. © CASPER VAN AGGELEN
De fiets, een ontwerp uit één lijn, op de kruising van de Beneluxweg en de Europaweg.
Volledig scherm
De fiets, een ontwerp uit één lijn, op de kruising van de Beneluxweg en de Europaweg. © JOHAN WOUTERS
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement