Volledig scherm
De dieven probeerden het beeld 'Het paard van Raamsdonk' te stelen. Het bronzen beeld was flink beschadigd. © Adriaan de Jongh

Beeldendiefstallen gestopt na aanhouding van man en vrouw uit Dongen

UpdateDONGEN - Naar nu blijkt heeft de politie al begin augustus twee inwoners van Dongen aangehouden voor de diefstal van zes beelden in de regio. Het gaat om een vrouw van 39 en een man van 42. Zij moeten zich binnenkort voor de rechter verantwoorden. 

De politie hield de twee Dongenaren al op 2 augustus aan, maar wilde dat in het belang van het onderzoek niet onmiddellijk wereldkundig maken. ,,Wij wisten niet of we met de aanhouding van deze twee verdachten de beeldendiefstallen hadden opgelost of dat er wellicht nog meer daders in beeld waren. We wilden in ieder geval geen slapende honden wakker maken", legt een politiewoordvoerder uit.

Acht bronzen beelden

In de maand juni van dit jaar werden in korte tijd in totaal acht, voornamelijk bronzen beelden gestolen in Dongen, 's Gravenmoer, Oosteind, Breda en Kaatsheuvel. Bij twee andere beelden bleef het bij een poging en lukte het de dieven niet om de sculpturen van hun voetstuk te zagen. Beide beelden raakten echter zwaar beschadigd.

Onderzoek van de politie leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de twee Dongenaren. Op het moment dat zij werden opgepakt, kwam er ook een eind aan de beeldendiefstallen. Een deel van de gestolen beelden is teruggevonden, laat de woordvoerder nog weten. Om welke beelden het precies gaat, kan hij niet zeggen. 

Beelden naar binnen gehaald

De golf van diefstallen was voor diverse gemeenten reden om de beelden binnen hun gemeentegrenzen naar binnen te halen. Zo ook voor de gemeente Dongen, die in het verleden al vaker te lijden had onder beeldendiefstallen. 

Nu de dieven gesnapt zijn, is er geen reden meer om de beelden binnen te houden. Een woordvoerder: ,,Op basis van de informatie die we van de politie hebben ontvangen, is besloten dat we de beelden terug gaan plaatsen in de openbare ruimte. Op welke termijn dat gebeurt, kan ik nog niet zeggen."

Zes beelden gestolen

De twee Dongenaren worden verdacht van diefstal van zes beelden, terwijl er in totaal acht gestolen zijn. Twee daarvan waren niet van brons: de ijzeren Uil uit Oosteind en de roestvrijstalen Paradijsvogel uit Dongen. Het laatste sculptuur werd enkele dagen na de diefstal teruggevonden in een plantsoen in Waspik. De politiewoordvoerder kan niet zeggen of het juist deze twee beelden zijn, waarvan de diefstal niet aan de verdachten toegeschreven kan worden.

De twee verdachten zijn na hun aanhouding gehoord en, in afwachting van hun proces, weer heengezonden.