Ter illustratie een nest van de Aziatische hoornaar.
Volledig scherm
Ter illustratie een nest van de Aziatische hoornaar. © Wikimedia Commons

Aziatische monsterwesp duikt op in Raamsdonk

RAAMSDONK - De eerste Aziatische hoornaar van dit jaar is aangetroffen in Raamsdonk. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is het veruit de vroegste waarneming van deze schadelijke invasieve exoot in Nederland sinds de eerste vondst in 2017, en de eerste bevestigde waarneming in Noord-Brabant. De provincie nu aan zet om zo snel mogelijk het nest op te sporen en te bestrijden.

De hoornaar, die afkomstig is uit Azië, wordt ook wel de monsterwesp genoemd. Het is een agressief dier dat graag honingbijen eet en die zijn juist erg belangrijk voor ons ecosysteem. De hoornaar kwam in 2004 in Frankrijk terecht, met een partij aardewerk uit China. Van daaruit is de exoot zich gaan het verspreiden.  Ze eten bijen en andere insecten en zijn een concurrent voor de Europese hoornaar. Daarom is deze soort op grond van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten aangewezen als soort die bestreden moet worden. In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze exotische wesp.

Exoitische wesp

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop Invasieve Exoten: “In september 2017 dook deze wesp voor het eerst op in Nederland,namelijk in Zeeland. Het nest werd met inzet van een drone opgespoord en vernietigd. In 2018 werd de soort voor het eerst gezien in augustus, opnieuw in Zeeland. Vervolgens dook hij ook op in Rotterdam, Spijkenisse en zelfs op een boot in Amsterdam.”

‘Provincie snel aan de slag’

“Dit jaar is het eerste exemplaar opvallend vroeg gevonden, op 20 mei door een imker in Raamsdonk. Hij zag het dier bij zijn bijenkast rondvliegen, ving hem, deed hem in een potje, maakte een foto en meldde het op Waarneming.nl . Daar werd de melding door deskundigen bevestigd. Dankzij deze alerte burger kan de provincie Noord-Brabant nu snel aan de slag om het nest op te sporen en te vernietigen", aldus Reinhold. 

,,Aziatische hoornaars bouwen grote nesten waarin minimaal tienduizenden insecten zitten. Zo’n nest telt al snel honderden tot duizenden koninginnen. die vliegen als de winter eraan komt het nest uit. In het voorjaar beginnen ze allemaal opnieuw een eigen nest", legt Reihold uit. 

Zorgen

De West-Brabantse imkers maakten zich in het najaar al grote zorgen. De bij wordt al met uitsterven bedreigd. ,,We zijn waakzaam, want het dier rukt heel snel op. Het is wachten totdat we ‘m hier aantreffen”, vertelde Jos Bastiaansen van Bijenhouders De Wal van Brabant eerder aan BN DeStem.

Alert

Vergeleken met de Europese hoornaar is de Aziatische iets kleiner, en veel donkerder. Het achterlijf is vrijwel geheel zwart, met aan het eind een oranje band.  Reinhold: ,,De Aziatische hoornaar is niet agressief of gevaarlijk, tenzij je dichtbij het nest komt. Er zullen de komende tijd zeker nog meer Aziatische hoornaars in Nederland rondvliegen. Wees dus alert en meld ze op Waarneming.nl, liefst met foto.”

Foto Azitatische hoornaar ter illustratie
Volledig scherm
Foto Azitatische hoornaar ter illustratie © Wikimedia Commons