Volledig scherm
Burgemeester Jan Boelhouwer ging amen met locatiemanager Eva Landa aan de slag als vrijwilliger in de centrale keuken van AZC Gilze. © Foto COA

AZC Gilze zoekt vrijwilligers en vrijwilligerswerk

GILZE - Het asielzoekerscentrum in Gilze is op zoek naar vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken om asielzoekers te ondersteunen. Maar ook naar plekken waar asielzoekers als vrijwilliger aan de slag kunnen. Die oproep doet Eva Landa, de opvolger van locatiemanager Fokke Osterthun. 

Vorige week kwam burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen kennis maken in het asielzoekerscentrum. Omdat ‘eten verbindt’ zette hij samen met Eva Landa de kokmuts op om te helpen in de centrale keuken van het azc.  Gilze is de enige locatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Nederland waar nog een centrale keuken is waar een vast team met hulp van asielzoekers met onder meer lokale producten warme maaltijden bereid.  

Nederlandse taal

,,Het is geweldig om te zien hoe medewerkers en vrijwilligers zeven dagen in de week voor honderden mensen eten klaarmaken, uitdelen en schoonmaken", aldus de burgemeester. Evan Landa greep het bezoek aan voor een oproep aan vrijwilligers die in het azc willen komen helpen. ,,Dan kun je bijvoorbeeld denken aan hulp in de Nederlandse taal, maar er is meer mogelijk. Asielzoekers willen zelf ook graag vrijwilligerswerk doen buiten het centrum.”  

Luxeprobleem

In een toelichting zegt COA-woordvoerder Robert Ploeg graag een luxeprobleem te willen hebben.  ,,Laat mensen zich maar melden. Om op het azc te helpen of om vrijwilligerswerk aan te bieden. We hebben in een lokaal buurthuis al eens geholpen met stoeltjes schilderen of snoeien van historische bomen.” Gegadigden kunnen bellen met de receptie van het azc in Gilze.