Volledig scherm
AZC Prinsenbosch wordt toch geen aanmeldcentrum, maar wel 1 van de 3 grote centra waar asielzoekers zich melden na aanmelding in Ter Apel. Hier een deel van het complex gezien van de doorgaande weg. © Johan Wouters / Pix4Profs

AZC Gilze geen aanmeldcentrum

GILZE - Het AZC in Gilze krijgt definitief geen aanmeldfunctie voor asielzoekers. De eerste aanmelding voor alle asielzoekers blijft in Ter Apel.

Dat blijkt uit een memo van B en W van Gilze en Rijen. ,,In geval van nood kan ook Budel aanmeldingen afhandelen. Gilze blijft buiten beeld", zegt woordvoerder Robert Ploeg van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Daarmee is definitief afstand genomen van huisvestingsplannen van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) om drie aanmeldlocaties in het leven te roepen. De gemeente Gilze en Rijen was faliekant tegen een aanmeldloket, waar nieuwe asielzoekers zich melden. De vrees was dat er dan overlast zou ontstaan van zwervende asielzoekers in de regio.

Memo

In een memo aan de gemeenteraad schrijven B en W van Gilze en Rijen dat het COA de opvangcapaciteit in Nederland terugbrengt naar 27.000 plaatsen. AZC Gilze wordt een van de drie locaties in het land, naast Ter Apel en Budel, waar alle diensten die bij de asielprocedure zijn betrokken naar toe verhuizen. Naast het COA zijn dat IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

Die opzet is volgens woordvoerder Robert Ploeg van het COA voor AZC Gilze een 'formalisering van de bestaande situatie'. Een deel van de diensten van het IND verhuist vanuit Den Bosch naar Gilze, zodat asielzoekers niet telkens naar Den Bosch hoeven. Dat scheelt veel reiskilometers. Burgemeester Jan Boelhouwer liet eerder al weten dat dit 100 banen zou opleveren.

Maar de IND in Den Bosch, een van de drie vestigingen in het land waar in totaal 3000 mensen werken, wilde liever niet verhuizen. In het memo wordt nu toegelicht dat van de Bossche vestiging alleen diensten die zich met asielzoekers bezig houden zo veel mogelijk naar Gilze komen. Om hoeveel banen dat gaat is nog niet duidelijk. De loketten voor afhandeling van expats, studenten en dergelijke (100.000 aanvragen) verhuizen dus niet. Het aantal asielzoekers dat dit jaar in Nederland wordt verwacht is 17.000.

Termijn

De verhuizing van IND'ers is arbeidsrechtelijk nog geen gelopen koers. Dat geldt ook voor de COA-werknemers van de opvang in Goes, een van de elf opvanglocaties die gaan sluiten. ,,Over de termijn valt nog niets te zeggen. Een deel van hen zal in Gilze een baan krijgen, waar nu nog 37 mensen werken. Maar dat wordt dan verder besproken", zegt Robert Ploeg. ,,De tweehonderd tot driehonderd bewoners in Goes verhuizen op termijn mogelijk wel naar Gilze." Daar zijn nu circa 500 asielzoekers gehuisvest.

De plannen voor de herontwikkeling van de verouderde monumentale gebouwen van het voormalige legerkamp op het AZC in Gilze vorderen gestaag. Onder meer omdat de precieze bezetting (kantoren en asielzoekers) nog besproken wordt.

Veertig miljoen

De aanbesteding van het project van veertig miljoen euro is gaande. Uit vijf bedrijven (combinaties) wordt half augustus de winnaar bekendgemaakt, is de verwachting. De verbouwing zou dan in april 2019 kunnen beginnen, na verlening van de omgevingsvergunning.

De gemeente heeft bepleit dat lokale aannemers een rol kunnen spelen. Het COA verwacht ruimte, maar onderzoekt dat verder.

Een ander element is de discussie over achterstallig onderhoud. De gemeente schrijft deze week een brief aan het COA, waarin de dienst wordt opgedragen voor de herfst voormalige officierswoningen op te knappen. Monumentenhuis Brabant heeft hiervoor deze huizen aan de noordzijde onderzocht. Die blijven buiten de verbouwing, omdat COA die wil afstoten. Eventueel voor woningbouw, maar de gemeente en provincie zijn daar op tegen. Afgesproken is nu dat COA met een plan komt voor alternatieve bestemming, die wel op die plek past.

Volledig scherm
Het asielzoekerscentrum Prinsenbosch in Gilze wordt tot opluchting van burgemeester en wethouders geen aanmeldcentrum. Het college vreesde voor overlast van rondzwervende asielzoekers. © Johan Wouters / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Enquête: Geertruidenberg wil burgemeester voor 'gewone’ mensen

    Enquête: Geertrui­den­berg wil burgemees­ter voor 'gewone’ mensen

    GEERTRUIDENBERG/RAAMSDONKSVEER - Een burgemeester die ervaring heeft als bestuurder is belangrijker dan het hebben van een groot netwerk. Dat vinden repectievelijk 58 en 19 procent van de inwoners van Geertruidenberg. Uiteraard moet het een mensenmens zijn, maar dan wel een 'gewone’ mensen-mens. Ervaring met de ‘gewone’ mens en ‘denken als de normale mensen’ vinden de burgers van Geertruidenberg heel belangrijk. Dat blijkt uit de resultaten van de online enquête waarop zij hun voorkeuren voor de nieuwe burgemeester konden aangeven.