Volledig scherm
Het afgetreden Oosterhoutse raadslid Ad Jespers.

Autoriteit Persoonsgegevens:'Dit is vertrouwensbreuk'

OOSTERHOUT - Raadslid Ad Jespers gebruikt privégegevens van zijn werkgever. Hij trekt het boetekleed aan en vertrekt. Toch zou hij nog wel eens flinke problemen mee kunnen krijgen vanwege dit 'datalek.

Quote

Wie zijn gegevens afgeeft doet dat in vertrouwen. Niet voor de campagne van een lokale politicus.

Pauline Gras, Autoriteit Persoonsgegevens

,,Dat klinkt heel bijzonder. Dat zo’n man zoiets verzint’’, zegt Pauline Gras van de Autoriteit Persoonsgegevens verbaasd. Zo op het eerste gezicht constateert ze dan ook dat wat het Oosterhoutse raadslid Ad Jespers heeft gedaan op zijn minst in strijd is met de privacyregels die in Nederland zijn opgesteld.

,,Wij kunnen alleen in zijn algemeenheid iets zeggen omdat we geen onderzoek hebben gedaan naar deze situatie'', zegt Gras. ,,Maar als het waar is wat hier is gebeurt, dan is dat heel ernstig. Prisma zal in ieder geval melding moeten maken van een datalek, zodat de betrokkenen goed kunnen worden geïnformeerd.’’

Quote

Niet iedereen hoeft te weten dat je cliënt bent bij een instelling voor geestelij­ke gezond­heids­zorg.

Pauline Gras, Autoriteit Persoonsgegevens

Dat er gegevens zijn gebruikt van mensen die in het systeem zitten van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg maakt de zaak alleen maar erger. Want er zijn misschien ook medische gegevens op straat zijn gekomen. Gras: ,,Wie zijn gegevens afgeeft doet dat in het vertrouwen dat die voor een specifiek doel worden gebruikt. Niet voor de campagne van een lokale politicus. Dat is een aantasting van de persoonlijke levenssfeer. Een vertrouwensbreuk.’’

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen gegevens alleen verwerkt worden voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt. Gras: ,,Als je aan een instelling je mailadres geeft voor administratieve zaken, bijvoorbeeld om afspraken te maken, dan mag je op dat mailadres niet een oproep krijgen om op kandidaat X te stemmen. Bovendien hoeft niet iedereen te weten welke dokter je bezoekt of dat je cliënt bent bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.''

Wat het ‘lek’ voor gevolgen kan hebben is nu nog niet duidelijk. De Autoriteit Persoonsgegevens kan alleen naar deze zaak kijken met de Wet bescherming persoonsgegevens in de hand. Dat is bestuursrecht. Dus neemt uiteindelijk de bestuursrechter daar een besluit over, niet de strafrechter. Dat betekent dat er geen gevangenisstraf kan worden opgelegd. Maar geldboetes kunnen door de bestuursrechter wel degelijk worden opgelegd.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Brabantse in Noord-Italië blijft nuchter onder uitbraak coronavirus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’
    PREMIUM
    video

    Brabantse in Noord-Ita­lië blijft nuchter onder uitbraak coronavi­rus, maar ‘op straat stuk rustiger dan normaal’

    BREDA/BUSTO ARSIZIO - Scholen, bioscopen en musea zijn dicht, sportverenigingen liggen stil en de horeca sluit om 18.00 uur haar deuren. Het openbare leven in de door het coronavirus getroffen Noord-Italiaanse regio Lombardije, ligt flink plat. De uit Rijen afkomstige Jacqueline van Gool (41) maakt aan den lijve mee wat de gevolgen zijn van een uitbraak van het coronavirus.