Volledig scherm
Ronald Scholte. © Cor de Kock

Atoombom-overlever Ronald Scholte (94) uit Gilze overleden

In zijn woonplaats Gilze is afgelopen week Ronald Scholte overleden. De 94-jarige veteraan was een van de laatste Nederlandse overlevenden van de atoombom die op 9 augustus 1945 de Japanse stad Nagasaki trof. Dat heeft zijn zoon bekendgemaakt.

Scholte bevond zich als krijgsgevangene op enkele kilometers van het inslagpunt toen hij in een tunnel nieuwe schuilplekken aan het graven was. Hij werd weggeslingerd, maar kon de enorme knal navertellen. De bom eiste direct en indirect honderdduizenden slachtoffers en betekende, door de daaropvolgende capitulatie van Japan, het einde van de Tweede Wereldoorlog.

In een interview met het AD vertelde Scholte in 2010: ,,Het was een knal zoals ik nooit eerder had gehoord. Door de luchtdruk werd ik de tunnel ingegooid. De grond schudde en de wanden gingen heen en weer, net als bij een aardbeving. Ik was bang dat de hele zaak zou instorten. Toen werd alles donker. Ik dacht dat ik blind was.’’

Op de vraag wat het ergste was dat hij die dag meemaakte antwoordde Scholte in 2012: ,,De dode mensen die er overal lagen nadat de bom was gevallen en vooral de baby’s.”