Bisschop Liesen (links) en de nieuwe pastoor Federico Ceriani (rechts)
Volledig scherm
Bisschop Liesen (links) en de nieuwe pastoor Federico Ceriani (rechts) © Martijn Schraven

Argentijnse pastoor in ’t Veer: Federico Ceriani tijdens eucharistieviering benoemd

RAAMSDONKSVEER - Geboren uit Italiaanse ouders, opgegroeid in Argentinië. Bekend geworden met de Nederlandse cultuur in het bisdom van Roermond en recentelijk werkzaam als kapelaan in Alphen en Gilze. Federico Ceriani is zaterdag benoemd als pastoor in de kerk van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart in Raamsdonksveer.

Na afloop konden de parochianen kort, informeel kennis maken met hun nieuwe parochiehoofd.

Jan Boons, aanwezig bij de eucharistieviering als lid van schuttersgilde Sint Bavo uit Raamsdonk, heeft meteen na de dienst al de gelegenheid aangegrepen om hem uit te nodigen voor hun jaarlijkse staatsiedag op 6 oktober aanstaande. 

Limburg

Na dertien jaar Limburg, waar de schutterijen nog veel meer voorkomen dan in onze contreien, is de geboren Argentijn inmiddels al bekend met dit stukje Nederlandse folklore. ,,Hij heeft toegezegd de dienst te komen verzorgen die dag", aldus Boons. Dat er een Zuid-Europeaan naar de Sint Elisabethparochie is gehaald, noemt Boons 'een beetje de omgekeerde wereld'. ,,Vroeger stuurden wij geestelijken de wereld over om het geloof te brengen, nu brengen zij het kennelijk bij ons.”

Quote

Vroeger stuurden wij geestelij­ken de wereld over om het geloof te brengen, nu brengen zij het kennelijk bij ons.

Jan Boons

,,Ik zeg het heel eerlijk, ik kijk liever naar Máxima", zegt Bert van den Kieboom met een gulle lach refererend aan de afkomst van de nieuwe pastoor. Over de persoon zelf kan Van den Kieboom nog niet al te veel zeggen. ,,Ik heb de man nog niet gesproken”, zegt hij. ,,Dus daar kan ik nog niets over zeggen." Wel spreekt de zoon van de voormalig koster de wens uit dat de nieuwe herder van de parochie een beetje van deze tijd is. ,,Niet dat we qua opvattingen weer terug gaan naar de middeleeuwen.”

‘Star’

De vorige pastoor van deze parochie, John van der Laer, was volgens Van den Kieboom 'een heel prettige pastoor'.

Van der Laer stond echter bekend als een pastoor met een uitgesproken, conservatieve visie. 'Star', volgens sommigen. Dit leidde in de afgelopen jaren soms tot wat wrevel tussen de pastoor en een deel van de kerkvrijwilligers en parochianen.

Federico Ceriani staat niet bekend als progressief. Hetgeen overigens ook opgaat voor bisschop Liesen. Of de nieuwe zielenherder in Raamsdonskveer voor Argentijnse schwung gaat zorgen en in staat zal zijn de uitdunnende bezoekersaantallen in de kerk kan keren, zal de toekomst uitwijzen.