Volledig scherm
Marja van der Wielen (62) uit Oosterhout en Cathalijne Blaas (36) uit Raamsdonksveer hebben samen de app Koken met Hersenletsel ontwikkeld. © Cobine Van Der Louw

App 'Koken met Hersenletsel' gelanceerd in Made

MADE - ‘Als ik klaar ben met koken, liggen er vaak nog ingrediënten op het aanrecht’ en ‘Mijn eten brand regelmatig aan, omdat ik even was afgeleid’. Deze argumenten hoort ergotherapeut Cathalijn Blaas (36) uit Raamsdonksveer regelmatig van haar cliënten. 

In het zorgcentrum in Made presenteert ze samen met ervaringsdeskundige Marja van der Wielen (62) uit Oosterhout hun ontwikkelde app: Koken met Hersenletsel.

"Mensen met hersenletsel hebben moeite met prikkels, zijn snel afgeleid en kunnen zich niet goed concentreren. Het bereiden van een maaltijd is hierdoor moeilijk. Terwijl ze juist graag voor zichzelf willen zorgen.”

Geen hulpmiddel voor geheugen

Zo ook haar cliënte Marja van der Wielen (62) uit Oosterhout. Negen jaar geleden werd ze getroffen door een hersenbloeding. "Ik heb moeite met concentreren en mijn korte termijngeheugen werkt niet goed. Voor alles is er tegenwoordig een hulpmiddel, maar voor je geheugen niet.”

Quote

Rijst en groente op tafel, lag de vis nog in de koelkast

Marja van der Wielen, Ervaringsdeskundige

Van der Wielen kwam onder behandeling te staan van Blaas en vroeg naar een oplossing. “Zelf weer koken. Ik kon het niet verkroppen dat het niet meer lukte. Het ging steeds mis. Dan waren de aardappelen gaar, maar moest ik nog met de groente beginnen. Of dan zette ik rijst en groente op tafel, maar lag de vis nog in de koelkast.”

Herinnering tegen afleiding 

De zoektocht van Blaas leverde niet veel op. "Samen met Marja ben ik toen recepten gaan uitwerken in een schema. Het werkte en zo gingen we steeds verder. Dit is gegroeid tot een app. De recepten worden hierin stap voor stap uitgelegd. Maar ook boodschappen doen, spullen klaarzetten en voorbereiden zijn categorieën die aan bod komen. Als er een tijdje geen activiteit is op het scherm, gaat er een alarm af. Een herinnering, zodat ze niet afgeleid raken.”

Quote

Voor mensen met autisme kan dit ook uitkomst bieden

Erik van Vugt, vrijwilliger

De app is niet bedoeld om mensen te leren koken. Blaas: "We gaan uit van basiskennis. Als wordt aangegeven dat je een scheutje olie in de pan moet doen, gaan we er vanuit dat iemand geen halve liter erin gooit.”

Variaties in recepten

De app heeft tot nu toe tien gerechten. Bij ieder gerecht drie variaties, namelijk vlees, vis of vegetarisch. Blaas: ,,Genoeg voor een maand lang. Als er vraag naar is, gaan we verder met meer recepten.”

Ergotherapeut Anita Londeman reageert positief. "Heel overzichtelijk en nuttig. Ik werk voor Surplus in Breda. Ik heb meerdere cliënten in mijn hoofd waarbij ik deze app wil gaan testen.”

Ook Erik van Vugt gaat met de app aan de slag. “Als vrijwilliger help ik in de begeleiding van mensen met autisme. Ik denk dat deze manier van koken ook voor deze doelgroep zeer bruikbaar is. Het zal geen vervanger worden voor een begeleider, maar wel een goede toevoeging zijn.”

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement