Amercentrale zet in op rietsuiker
GEERTRUIDENBERG - Het Duitse energiebedrijf RWE, eigenaar van de Amercentrale in Geertruidenberg, onderzoekt of het op een rendabele manier energie kan opwekken met restproducten van duurzame rietsuikerteelt.
Dat zegt een woordvoerder van de Amercentrale. Het zou gaan om de biogrondstof bagasse. Dat is een vezelachtig restproduct van de rietsuikerteelt dat overblijft nadat sap uit de stengels van suikerriet is geperst. RWE voert het onderzoek uit met het bedrijf Raizen dat een toonaangevende producent is van biogrondstoffen.
Wegen- en woningbouw
RWE zegt dat de testen ongeveer twee weken duren. Bagasse was eerder al bij RWE in beeld voor het opwekken van energie, maar tot nog toe bleef het bij plannen.
In de testen bij de Amercentrale worden alle technische aspecten onderzocht. Het gaat volgens de woordvoerder niet alleen over de verbranding en de emissies, maar ook over de logistiek en de opslag van bagasse-pellets. Daarnaast test RWE de samenstelling van reststoffen die in principe geschikt zijn voor de hoogwaardige toepassing in wegen- en woningbouw. Het zou gaan om vlieg-, gips- en bodemas.
Hout
De Amercentrale draait sinds enkele jaren voor een belangrijk deel op de verbranding van biomassa zoals geïmporteerde houtpellets en houtgas. De kolencentrale beschikt over houtvergassingsinstallatie die jaarlijks tot 100.000 ton aan bouw- en sloophout vergast tot houtgas. Het vrijgekomen houtgas wordt vervolgens gereinigd en meegestookt in eenheid 9. Slechts een kwart van de in Geertruidenberg opgewekte energie is nog afkomstig van steenkolen.
De verbranding van biomassa staat maatschappelijk echter al enige tijd ter discussie. Eerder dit jaar adviseerde de Sociaal Economische Raad (SER) aan het kabinet om het verbranden van biomassa af te bouwen. Milieudeskundige Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) zei toen in deze krant te verwachten dat de Amercentrale binnen zeven jaar zal moeten sluiten, omdat het bedrijfsmodel is gebaseerd op biomassa en de CO2-heffingen op kolen en gas alleen maar zullen stijgen.
Brazilië
Volgens RWE is van sluiting geen sprake en wordt gezocht naar nieuwe duurzame grondstoffen, omdat zon- en windenergie sowieso ‘ontoereikend’ is voor het voorzien in onze energiebehoefte.
RWE zegt verder de lokale suikerriettelers in met name Brazilië te helpen om de productieprocessen te optimaliseren. Het bedrijf doet dat in samenwerking met Solidaridad. Brazilië is de grootste suikerriet producent van de wereld.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Amercentrale plat voor 'pollenstop’
GEERTRUIDENBERG - De energiecentrale Amer 9 ligt naar verwachting twee weken stil voor onderhoudswerk. Een 'pollenstop’ noemt eigenaar RWE dat, omdat vooral filters vervangen worden. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Eigenaar Amercentrale: ‘Genuanceerd advies SER over biomassa’
GEERTRUIDENBERG - Het Duitse energiebedrijf RWE, eigenaar van de Amercentrale in Geertruidenberg, vindt dat de SER een ‘genuanceerd en goed advies’ over het het gebruik van biomassa heeft uitgebracht. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
VVD Brabant wil opheldering over Amercentrale
GEERTRUIDENBERG - De fractie van de VVD in de Provinciale Staten wil weten wat de gevolgen van het SER-rapport over biomassa zijn voor de Amercentrale in Geertruidenberg. -
-
-
PREMIUMAchtergrond
‘Vervuilende’ biomassacentrales nu definitief uit de gratie
GEERTRUIDENBERG - Het leek het ei van Columbus: het verbranden van organische afvalstoffen voor het opwekken van ‘duurzame’ energie. Maar het middel is volgens velen erger dan de kwaal. En nu de SER dat ook vindt, pakken zich donkere wolken samen boven de biomassacentrales. -
PREMIUM
‘Amercentrale heeft geen toekomst meer’
GEERTRUIDENBERG - Het is een kwestie van tijd dat de Amercentrale in Geertruidenberg de poorten moet sluiten. Nu biomassacentrales in de ban gaan, is de Amercentrale op termijn niet meer rendabel te exploiteren.