Volledig scherm
PREMIUM
Chris Scheerder op de plek waar biomassa wordt aangevoerd en gelost voor de Amercentrale. © Pix4Profs-Ron Magielse

Amercentrale draait nu echt op biomassa

GEERTRUIDENBERG - De Amercentrale draait sinds kort voor een deel op biomassa. Na driekwart jaar proefdraaien is de Geertruidenbergse centrale klaar om dagelijks zo’n 2.500 ton aan houtresten (pellets) te verstoken. Van de totale energie komt 40 procent uit biomassa, steenkool is nog de grootste bron. 

Dagelijks meert een duwschip met pellets aan bij de loskade. “The green gold“, zegt centralemanager Chris Scheerder als hij een lading ziet arriveren. De houtresten komen van productiebossen uit de Baltische Staten. “Die bossen worden gebruikt voor bijvoorbeeld de meubelindustrie, maar de snippers gebruiken wij. Deze resten blijven anders gewoon op de grond achter“, verklaart Scheerder.

  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.