Volledig scherm
© Guido van der Heijden

Ambulance met gillende sirenes vast in file door Merwedebrug

GORINCHEM - Ambulances die zich onderweg naar een spoedgeval over de A27 of omliggende wegen haasten, rijden zich nu regelmatig vast in het verkeer. Dat loopt vast doordat de Merwedebrug is afgesloten voor vrachtverkeer. "Help ons. Maak ruimte"', luidt de oproep aan automobilisten.

Het is dringen op de wegen. Ook voor spoedritten. Zelfs met sirenes en zwaailichten lukt het niet altijd om snel door de file te manoeuvreren, weet Jacco van Wingerden van de Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid. De hulpverlener ondervindt de gevolgen van de problemen op de Merwedebrug aan den lijve. ,,Het lastigst is de A27, vóór de brug. Ook de A15 en N3 staan soms helemaal vol.''

Midden
Door de spits rijden is altijd lastig voor hulpverleners. En files waren er al vóórdat de Merwedebrug voor vrachtverkeer dicht moest. ,,Maar de wegen zijn nu gewoon veel voller dan normaal. De files zijn langer. En als wij langs stilstaande auto's rijden, bijvoorbeeld over de vluchtstrook, mogen we niet harder rijden dan 20 kilometer per uur, omwille van de veiligheid.''

Dat zelfs dat soms niet lukt, is absoluut niet de schuld van automobilisten, benadrukt Van Wingerden. ,,Niemand kan er iets aan doen. Wel kunnen ze helpen door ruimte te maken. Let op de ambulance, de chauffeur geeft duidelijk aan welke kant hij op wil. Als je links rijdt, schuif naar links en als je rechts rijdt, naar rechts. Dan kan de ambulance door het midden.'' De Ambulancedienst zegt overigens tevreden te zijn met Rijkswaterstaat, die al maatregelen nam voor de hulpdiensten. Er zou nog geen ambulance 'te laat' gekomen zijn als direct gevolg van de verkeersdruk.

Om de oproep kracht bij te zetten, heeft de Ambulancedienst op Facebook een filmpje van een recente spoedrit geplaatst (ook te zien op ad.nl/rivierenland).

Het herstelwerk aan de brug ligt stil, sinds bouwvakkers dinsdag door nog onbekende oorzaak onwel werden. Rijkswaterstaat weet nog niet wanneer het hervat wordt.