Alouette in april bij vliegbasis

Berry van der Heijden

Rijen

Waarschijnlijk al in april staat er voor de hoofdpoort van vliegbasis Gilze-Rijen een rood-wit-blauwe Alouette III helikopter. De tweede poortwachter komt te staan op een paal van vier meter. De gemeente heeft hiervoor toestemming gegeven.

Het Defensie Helikopter Commando op de vliegbasis wilde de historische helikopter eigenlijk al voor de zomer van dit jaar geplaatst hebben. Dat lukte niet omdat de aanvraag onvolledig was. Inmiddels hebben B en W toestemming gegeven voor de plaatsing. Het toestel komt dicht tegen de verkeerslichten te staan op gemeentegrond. Daarvoor moet een watercipres wijken. Maar met Defensie is afgesproken dat er een zwaardere boom elders op het terrein komt te staan.

Volgens majoor Inge van Megen van het Defensie Helikopter Commando is het nog even afwachten tot de bezwarentermijn voorbij is. ,,Het toestel is geprepareerd en de opdracht verstrekt. Defensie is er klaar voor.’’ 

Het betreft een van de vijf helikopters van de Grasshoppers, een in 1973 opgericht aerobatiekteam van de Koninklijke Luchtmacht dat tot 1995 demonstraties gaf. Schuin tegenover de Alouette staat de jachtbommenwerper Thunderstreak. Dit Amerikaanse toestel was van 1955 tot 1970 in gebruik.