Volledig scherm
Harm Fitié © Privéfoto

Almkerker vecht 12 jaar Chinese cel aan

Tot ongeloof van zijn familie en vrienden is Harm Fitié (44) uit Almkerk in China veroordeeld tot twaalf jaar cel. Fitié zou zijn buurman tijdens een ruzie van het dakterras hebben geduwd. Fitié ontkent en ging in hoger beroep. Een dezer dagen is de uitspraak.

Volgens het Openbaar Ministerie in China heeft de Nederlander zijn buurman geduwd. Fitié ontkent en spreekt van een noodlottig ongeval. De buurman was dronken en is volgens Fitié gevallen.

De kosten rond het proces van Fitié lopen inmiddels flink op. Volgens een vriend van de familie zijn alleen al de advocaatkosten opgelopen tot boven de 100.000 euro. Via Facebook is inmiddels een inzamelingsactie gestart.

Stomdronken
Al achttien maanden hebben zijn familie en vrienden hem niet gesproken. Sinds de dag dat zijn buurman van het dak viel en overleed, zit de 44-jarige Harm Fitié in een Chinese cel.

In een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag vertelde de vriendin van Fitié dat de buurman luidruchtig en stomdronken was. ,,Harm werd wakker van het geluid en ging het dakterras op om te vragen of het wat zachter kon.'' Volgens het Openbaar Ministerie in China heeft de Nederlander zijn buurman geduwd. Fitié spreekt van een noodlottig ongeval.

Volgens de familie en vrienden van Fitié rammelt de zaak. Zo is het medisch onderzoek van het slachtoffer niet meegenomen tijdens het proces. De familie en vrienden hebben hun hoop nu gevestigd op het hoger beroep. Volgens de familie is de samenwerking met de Nederlandse overheid en de Nederlandse ambassade goed. Al vindt de familie wel dat de Nederlandse overheid erg voorzichtig is.

Nederland zou zich absoluut niet willen bemoeien met de inhoudelijke kant van het proces. Wel zou de overheid een onafhankelijke adviseur hebben ingeschakeld om de zaak te bekijken en zegt Binnenlandse Zaken zich te beraden op vervolgstappen.

Quote

Harm werd wakker van het geluid en ging het dakterras op om te vragen of het wat zachter kon