Volledig scherm

Alle WOZ-waardes openbaar

OOSTERHOUT - Benieuwd wat het huis van de buren waard is? Of verderop in de wijk, of waar dan ook? Het kan nu dankzij het WOZ-waardeloket, een website die de rijksoverheid heeft gelanceerd.

Daarop kan iedereen de waarde van een woning raadplegen. Het gaat om de waarde die de gemeente jaarlijks vaststelt in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (WOZ). Die waarde bepaalt de hoogte van de onroerendezaakbelasting en de waterschapslasten en speelt een rol bij de belastingaangifte.

De WOZ-waarde verschilt van de marktwaarde, maar geeft wel een indicatie. Iedereen kan sinds 1 oktober via de WOZ-viewer de WOZ-waarde van zijn woning vergelijken met die van andere woningen. De getoonde waarden zijn de formeel door de gemeente vastgestelde waarden.

Om de WOZ-waarden te kunnen inzien, moet de gemeente aangesloten zijn op de Landelijke Voorziening (LV) WOZ. Deze aansluiting zal voor Oosterhout op 5 december worden gerealiseerd. Tussen 1 oktober en 5 december kunnen burgers uit Oosterhout de WOZ-waarden van woningen inzien op een voorlopige voorziening op https://knoop-woz.nl/

De landelijke viewer is te vinden via deze link.