Volledig scherm
© Thinkstock

Alle jongeren in Oosterhout onder dak met carnaval: 'Maar ouders moeten wel een handje helpen'

OOSTERHOUT - Voor alle leeftijdsgroepen is er dit jaar iets te doen tijdens carnaval in Oosterhout. Na klachten van ouders en tieners dat de leeftijdsgroep van 14 tot en met 17-jarigen nergens meer terecht kan sinds de verhoging van de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol naar 18 jaar, zijn er nu voldoende activiteiten, maar 'dan moeten ouders wel een handje helpen', zegt de gemeentewoordvoerder.

In 2015 bleken jongeren niet langer welkom te zijn in de cafés, omdat het lastig te controleren is als ze stiekem alcohol drinken. De jeugd belandde tot ongenoegen van de ouders op straat. Om die reden zette een groep ouders en ondernemers vorig jaar met succes in theater De Bussel een vierdaags carnavalsfeest voor de jeugd op poten.

,,En deze groep ouders is nog steeds actief", zegt Charlotte Louwers, directeur van De Bussel. ,,Het is vorig jaar erg goed bevallen met een uitverkochte avond en andere avonden die bijna uitverkocht waren. Je kunt dus wel zeggen dat er behoefte aan is. Dit jaar gaan we vrijdagavond ook open."

Iedere avond komen er bekende artiesten, zoals Mr. Polska. Twaalf ouders springn bij achter de alcoholloze bar en bij de garderobe. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de organisatie van het carnaval, maar na 'talloze signalen' dat nu de groep van 12- en 13-jarigen buiten de boot valt, is er toch meegedacht.

,,Ouders of tieners die 's avonds zelf een feest willen organiseren voor de jongeren onder de 14 jaar kunnen terecht in de Pannehoef", zegt Frank Lambregts, voorzitter van het bestuur van de Pannehoef.

,,Overdag is het carnaval voor de jonge kinderen. 's Avonds staat de zaal leeg, maar alle faciliteiten zijn er en hij is versierd. Als mensen iets willen organiseren dan kan dat, maar dan moeten ze het wel zelf doen. Wij zijn overdag al met honderden kinderen in de weer en meer capaciteit hebben we niet. Maar initiatieven zijn welkom."

Ouders met plannen, kunnen een mail sturen naar onderstaand adres. Op zaterdag 25 februari is er een feest voor jongeren onder de 14 jaar in dorpshuis Den Brink in Den Hout. In café Ongewoon kunnen jongeren tussen de 16 en 18 jaar het hele carnaval terecht.

floormanager@denieuwepannehoef.nl