Volledig scherm
De Aldi in Oosterhout is bijna klaar. © Sjoerd Marcelissen

Aldi opent woensdag tweede vestiging in Oosterhout

OOSTERHOUT - De nieuwe Aldi in Oosterhout opent woensdag. Dat bevestigt de supermarktketen. Het gaat om het pand aan de Zandheuvel, waar voorheen de Boerenbond zat. 

De boodschappenkarretjes staan klaar, de schappen zijn gevuld en het magazijn wordt ingericht. Op een paar details na is de winkel zo goed als gereed. Bij buurtbewoners is er veel verbazing over de voortvarendheid waarmee Aldi optreedt. “Er is naar ons niets gecommuniceerd“, zegt Marieke van Bavel. “Apart. Dat ze zomaar open kunnen gaan...“ Omwonenden maken zich met name zorgen over een tekort aan parkeerplaatsen. Volgens Van Bavel heeft Aldi dat nog niet op orde en staan er te weinig plekken ingetekend. 

Vergunning geweigerd

Dat de supermarkt morgen opengaat, is opmerkelijk omdat een deel van de vergunningen nog niet rond is. Er is vanuit de gemeente Oosterhout toestemming voor gevelreclame, maar de omgevingsvergunning is nog niet rond. “Dit is op eigen risico“, reageert wethouder Marian Witte (Gemeentebelangen) op het opengaan van de winkel. “De vraag is: hoe groot is dat risico? Onze adviseurs verwachten dat er geen grond is om die omgevingsvergunning te weigeren. Tegen die vergunning kunnen omwonenden bezwaar maken en wij verwachten dat ze dat gaan doen.“

Vanwege het feit dat detailhandel bestemming is voor het pand kan de gemeente weinig doen aan de ontwikkelingen. “Wij hadden er ook liever iets anders gezien. De ene helft van Oosterhout is blij met de nieuwe winkel, anderen vragen zich af: moet dat daar?“ Witte zegt de zorgen vanuit de buurt te begrijpen over de parkeerdruk, maar verwacht wel dat Aldi voldoet aan het wettelijk vereiste aantal plaatsen. Dat komt doordat er sprake is van een bestaand winkelpand: de normen zijn daarbij anders dan bij een compleet nieuwe vestiging. “Als de rechter ernaar kijkt, dan ziet deze dat er meer vakken zijn dan bij de Boerenbond.“  “De vergunningsaanvraag die nu loopt is niet van toepassing op de vestiging zoals we die woensdag openen“, zegt Laetitia Gruwel, woordvoerder van Aldi. 

Bewoonster Van Bavel stelde eerder in deze krant dat ze niet gelooft dat ze met een bezwaar Aldi kan tegenhouden, maar dat ze vooral bezwaar wil maken om in gesprek te kunnen komen met Aldi en de gemeente Oosterhout. “Het enige wat we Aldi kunnen vragen, is of ze goede buren willen zijn“, zegt Witte. 

Voor Aldi is het de tweede vestiging in Oosterhout. Ook aan de Patrijslaan heeft de discounter een winkel.