Volledig scherm
© stock.xchng

AIRbezen: 'Lucht Drimmelen beter dan in steden'

DRIMMELEN - De luchtkwaliteit in Drimmelen is beduidend beter dan die in stedelijke gebieden. Die conclusie, al met al niet verrassend, kan worden getrokken uit het onderzoek 'AIRbezen'.

De eerste resultaten werden woensdagavond gepresenteerd in de Liniehof in Made. In het onderzoek deelde de gemeente Drimmelen een kleine driehonderd gelijke aardbeienplantjes uit aan bewoners verspreid over de hele gemeente.

Op de blaadjes van die plantjes kwam fijnstof terecht. De hoeveelheid en samenstelling daarvan is bepalend voor de luchtkwaliteit. Na een week of tien knipten de deelnemers de blaadjes af en stuurden ze met de bijbehorende gegevens naar de Universiteit van Antwerpen. Onder leiding van professor Roeland Samson werden 119 plantjes geanalyseerd. Voldoende representatief voor een steekhoudend onderzoek, aldus Samson.

Wat zijn team vooral mat, was de verkeersgerelateerde, metalen fijnstof. "Wat blijkt, is dat de vervuiling door verkeer aanzienlijk minder is dan in steden", concludeert de professor. "Er zijn geen plaatsen die er echt uitspringen wat de concentratie van fijnstof betreft."

De grafieken lieten zien dat in de dorpskernen iets meer fijnstof werd gemeten dan daarbuiten. "Wel kunnen we stellen dat plantjes aan de straatkant veel meer vervuiling op zich hadden dan die in de tuin. Dus de afstand naar de weg maakt al heel veel uit."

Datzelfde geldt ook voor de hoogte waarop de plantjes stonden: "Hoe dichter bij de grond, hoe groter de aanwezigheid van fijnstof. Op een halve meter, dus op 'kinderwagenhoogte', is de vervuiling het sterkst."

  1. Oosterhoutse diplomazwemmers nog niet op Amerikaanse tv
    PREMIUM

    Oosterhout­se diploma­zwem­mers nog niet op Amerikaan­se tv

    OOSTERHOUT - De jeugdige Oosterhoutse zwemmers die een jaar geleden in de Warande zo hun best deden voor de camera's van een Amerikaanse tv-ploeg moeten geduld hebben. De opnames die door CBS News gemaakt zijn van het diploma-zwemmen in Oosterhout zijn nog niet verwerkt in een documentaire. Inmiddels is er door CBS wel een andere documentaire gemaakt over hoe Nederland omgaat met stormvloeden en de stijgende zeespiegel.