Volledig scherm
© stock.xchng

AIRbezen: 'Lucht Drimmelen beter dan in steden'

DRIMMELEN - De luchtkwaliteit in Drimmelen is beduidend beter dan die in stedelijke gebieden. Die conclusie, al met al niet verrassend, kan worden getrokken uit het onderzoek 'AIRbezen'.

De eerste resultaten werden woensdagavond gepresenteerd in de Liniehof in Made. In het onderzoek deelde de gemeente Drimmelen een kleine driehonderd gelijke aardbeienplantjes uit aan bewoners verspreid over de hele gemeente.

Op de blaadjes van die plantjes kwam fijnstof terecht. De hoeveelheid en samenstelling daarvan is bepalend voor de luchtkwaliteit. Na een week of tien knipten de deelnemers de blaadjes af en stuurden ze met de bijbehorende gegevens naar de Universiteit van Antwerpen. Onder leiding van professor Roeland Samson werden 119 plantjes geanalyseerd. Voldoende representatief voor een steekhoudend onderzoek, aldus Samson.

Wat zijn team vooral mat, was de verkeersgerelateerde, metalen fijnstof. "Wat blijkt, is dat de vervuiling door verkeer aanzienlijk minder is dan in steden", concludeert de professor. "Er zijn geen plaatsen die er echt uitspringen wat de concentratie van fijnstof betreft."

De grafieken lieten zien dat in de dorpskernen iets meer fijnstof werd gemeten dan daarbuiten. "Wel kunnen we stellen dat plantjes aan de straatkant veel meer vervuiling op zich hadden dan die in de tuin. Dus de afstand naar de weg maakt al heel veel uit."

Datzelfde geldt ook voor de hoogte waarop de plantjes stonden: "Hoe dichter bij de grond, hoe groter de aanwezigheid van fijnstof. Op een halve meter, dus op 'kinderwagenhoogte', is de vervuiling het sterkst."

  1. Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen
    Geef uw mening

    Druk? Ik laat mijn leven niet leiden door anderen

    Het is een van de meest voorkomende klachten van nu: het dag in, dag uit te veel ballen tegelijk moeten hooghouden. Thuis, op het werk, bij de (sport)club, op school, bij familie; veel mensen ervaren de huidige tijd alsof ze worden geleefd door hun omgeving. Het gevoel dat alles en iedereen in de nabijheid iets van je verwacht en jij je verplicht voelt die verwachting waar te maken. Het probleem speelt bij zowel jong als oud en in tal van sectoren. Hoe houd je de regie over je eigen leven?