Afval uit grijze kliko niet zonder meer verbrand, gemeenten willen restafval recyclen
OOSTERHOUT - Kan ook het restafval gerecycled worden? Meerdere West-Brabantse gemeenten slaan de handen ineen om te bekijken of dit mogelijk is. Daarvoor zijn ze op zoek naar een geschikte partij die dit afval wil recyclen.
Sjoerd MarcelissenBron:BN DeStem
In veel gemeenten verdwijnt het restafval nu in de grijze kliko en wordt het vervolgens door de afvalverwerker verbrand. Daar willen de gemeenten Altena, Alphen-Chaam, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk en Oosterhout verandering in brengen.
Bij het restafval zit wel eens ijzer, blik of misschien hout. Er kan ook wel eens groen bij het restafval komen
Marcel Willemsen, wethouder gemeente Oosterhout
,,Nu gaat alles in de grijze kliko. Van dat materiaal is nog een hoop te recyclen”, vertelt de Oosterhoutse wethouder Marcel Willemsen. ,,Bij het restafval zit wel eens ijzer, blik of misschien hout. Er kan ook wel eens groen bij het restafval komen. Ons doel is dat er niet zoveel meer verbrand gaat worden, maar dat de grondstoffen worden hergebruikt. Het verbranden van restafval brengt bovendien de uitstoot van CO2 met zich mee.”
Verminderen van restafval
De gemeenten zoeken gezamenlijk naar een oplossing. ,,Je moet volume aanbieden, zodat het voor een partij aantrekkelijk wordt om dit te doen.”
Deze West-Brabantse gemeenten dragen zo bij aan de zogeheten VANG-doelstellen: het verminderen van de hoeveelheid restafval en het zoveel mogelijk scheiden van recyclebare grondstoffen. Het kabinet wil in 2030 een halvering van het gebruik van grondstoffen bereiken en in 2050 een volledig circulaire economie hebben.
De gemeenten willen intensiever samenwerken: ,,Het gaat daarbij niet alleen om de afvalinzameling, maar ook om afvalverwerking en sorteren, circulair ondernemerschap, inkoop, automatisering en voorlichting en handhaving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.