Volledig scherm
© JOHAN WOUTERS

Afschaffen leenboetes Theek5 is opluchting: 'Scheelt heel veel ergernis'

OOSTERHOUT - Het afschaffen van leenboetes sinds juli dit jaar heeft bij bibliotheek Theek 5 goed uitgepakt. ,,Het is voor iedereen een opluchting. Het scheelt heel veel ergernis", zegt directeur Theo Peeters. 

Quote

We zijn verlost van alle discussies. Zowel het personeel als de leden vinden het zalig."

Theo Peeters, directeur Theek 5

,,Verschillende keren per dag waren er discussies over boetes voor te laat ingeleverde boeken. Mensen kwamen met verhalen dat ze het boek wel ingeleverd hadden of dat het verlengd was, maar dat ons systeem niet goed werkte. Van al die discussies zijn we verlost. Zowel het personeel als de leden vinden het zalig. En de teruggang aan inkomsten hebben we op kunnen vangen."

Inkomsten

Theek 5 haalde jaarlijks gemiddeld 104.000 euro binnen aan boetes van alle vestigingen. Die inkomsten moet Theek 5 voortaan grotendeels missen, maar de bieb heeft het financiële gat van circa een ton kunnen dichten. Bij alle vestigingen van Theek 5 zijn de boetes afgeschaft met uitzondering van Baarle-Nassau. Hier worden net als in België nog wel boetes uitgedeeld.

Besparing

Peeters: ,,We besparen 34.000 euro aan kosten, omdat de betaalautomaten weg zijn. Dat scheelt onderhoudskosten. Verder hebben we minder porto- en drukkosten. Daarnaast hebben we nog een gat van 46.000  euro gedicht onder meer door te besparen op energie. Dankzij de verhoging van het abonnementsgeld is er 24.000 euro extra binnengekomen." 

Toptitels

Volgens Peeters moest het abonnementsgeld omhoog. ,,Bij alle bibliotheken die een combinatieabonnement van boeken en E-Books aanbieden via de Koninklijke Bibliotheek moet een abonnement minstens 42 euro kosten. Dat is een landelijk tarief." In Oosterhout is een regulier abonnement gestegen van 39,50 euro per jaar naar 44,95 euro. Peeters: ,,Daar komt commentaar op, maar als je uitlegt dat je er daardoor 18.000 E-Books bij kunt lezen, dat de toptitels voor iedereen beschikbaar zijn, dat was eerst niet, dan hebben de mensen er begrip voor." 

Imago

Bibliotheken in Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben de boete ook afgeschaft. Ook daar is de tevredenheid groot over de nieuwe aanpak. Peeters: ,,We hadden het imago van 'die instelling waar je altijd boete moet betalen.' Die tijd is voorbij. Mensen die de bieb bezoeken moeten zich prettig voelen en dat gaat op deze manier een stuk makkelijker."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoestende brand
    PREMIUM

    Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoesten­de brand

    DONGEN - Tuf Recycling werd voor de verwoestende brand in oktober vorig jaar meerdere keren bedreigd. Dat blijkt uit informatie die de politie maandagavond naar buiten heeft gebracht. Het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) is inmiddels in beeld om de problemen bij de omstreden Dongense kunstgrasverwerker op te lossen. De gemeente Dongen staat in principe welwillend tegenover dit voornemen.