Volledig scherm
PREMIUM
Dominique Schreinemachers met twee crewleden bij de Cougar-helikopter in Afghanistan die later zou crashen. © Defensie

Afghanistanveteraan Do: ‘De laatste kogel is voor mezelf’

RIJEN - Twaalf minuten op 10 december 2009 zullen altijd in het geheugen gegrift blijven van Do Schreinemachers. Een hallucinerende flits van 720 seconden lang vocht de Rijense helikopterpiloot in Afghanistan voor haar leven. En dat van de dertien mensen aan boord van de Cougar-transporthelikopter, die was geraakt door de Taliban. 

Volledig scherm
Do Schreinemachers is een van de weinige vrouwelijke piloten bij de Koninklijke Luchtmacht. © Foto Defensie

Op de geluidband van deze overlevingsvlucht, waarin de helikopter steeds minder bestuurbaar wordt, is te horen hoe Do, scheldend als Gordon Ramsey, vecht om in de lucht te blijven. Met steun van de gezagvoerder die de metertjes in de gaten houdt, met steun van de collega's van de begeleidende helikopter. ,,Honderd flitsen die tegelijk door je hoofd gaan. Wat te doen? We storten neer. Ik houd hem niet. Het moet. Als ik neerstort word ik door een half Talibandorp verkracht en dan vermoord. De laatste kogel is voor mezelf.” 

Als een van de weinige vrouwelijke piloten in de Koninklijke Luchtmacht spant kapitein Do zich inmiddels in bij de Luchtmachtstaf vanuit de toren in Breda om militaire en burgerwereld te verbinden, maar ook vrouwelijke en mannelijke piloten te werven. ,,Vrouwen denken al snel dat dit beroep te heftig is of te technisch.” Ja, ze moest zich bewijzen in de mannenwereld. ,,Je bent toch een vreemde eend in de bijt. Mijn bijnaam was Barbie, daar kon ik wel om lachen. Als ik in Afghanistan de eetzaal met tweeduizend man binnenkwam dan keek iedereen. Door topfit te zijn, mee te doen, je normaal te gedragen, krijg je respect.”