Volledig scherm
RAAMSDONKSVEER, De Kloosterhoeve, Kloosterweg 1 een project van de WSG. Foto Jan Stads / Pix4Profs © Foto Jan Stads / Pix4Profs

Actie voor Kloosterhoeve: ‘Als je niks doet, weet je zeker dat alles doorgaat‘

RAAMSDONKSVEER - De Sociale Volkspartij wil een actie op touw zetten voor een alternatieve afslag bij knooppunt Hooipolder. Doel is om De Kloosterhoeve, centrum voor Huntington, te ontzien. In de toekomst komt een nieuwe weg nabij dit pand in Raamsdonksveer. 

Vanaf 2022 wordt gewerkt aan knooppunt Hooipolder. Bij Raamsdonksveer vervalt de afrit bij de watertoren. In plaats daarvan komt er een nieuwe aansluiting bij Statendam (Oosterhout). Via een verbindingsweg wordt het verkeer door de polder naar Raamsdonksveer geleid, waar het asfalt op enkele tientallen meters van De Kloosterhoeve komt. 

Prikkels

Vanuit de gemeente Geertruidenberg zijn er al diverse pogingen ondernomen om tot een alternatief te komen. Daarbij zou de aansluiting dichter op het knooppunt komen, zodat zowel de polder als De Kloosterhoeve wordt ontzien. Volgens de leiding van het centrum voor Huntington komt het welzijn van de cliënten in het geding als er een drukke weg voor de deur komt: de weg zorgt voor te veel prikkels. Ondanks verwoede pogingen houdt Rijkswaterstaat de boot af, de gemeente is niet andere oplossingen gekomen. Mochten de plannen niet veranderen, wordt een verhuizing van De Kloosterhoeve overwogen. 

‘Laatste redmiddel‘

De SVP wil met een handtekeningenactie de inwoners van de gemeente Geertruidenberg, verenigingen en politieke partijen mobiliseren. ,,We willen van elke meerderjarige inwoner een handtekening, dus dan kom je aan 16.000 tot 17.000 mensen”, is SVP-voorman Piet de Peuter ambitieus. Of de actie van de SVP mosterd na de maaltijd is? ,,De actie is een laatste redmiddel”, meent De Peuter. ,,Niks is definitief. Als je niks doet, weet je zeker dat alles gewoon doorgaat.” De handtekeningen moeten vervolgens aangeboden worden aan de Tweede Kamer of minister. 

Al eerder is berekend dat de alternatieve aansluiting vele miljoenen extra kost. ,,Het geld klotst tegen de plinten in Den Haag, dus ze kunnen er zo een paar miljoen extra tegenaan gooien.“De Natuurfederatie Geertruidenberg ondersteunt op Facebook alvast de handtekeningenactie. ,,Om leefgebied te beschermen voor de bewoners van De Kloosterhoeve, maar ook voor de bever en vele andere beschermde soorten in uniek stukje natuur De Hillen.”