Volledig scherm
© ED

Aanpak knooppunt Hooipolder: minder verkeerslichten en extra rijstroken

RAAMSDONKSVEER - Het Hooipolder-Plusplan heeft groen licht gekregen van het rijk. Rijkswaterstaat maakte woensdagmiddag bekend dat het plan, met extra maatregelen om sluipverkeer en files te vermijden, opgenomen is in de aanpak van knooppunt Hooipolder (2019-2025).

Het Hooipolder-Plusplan staat voor een nieuwe parallelweg langs de A59. Deze route moet de Langstraat-dorpen Raamsdonk en Waspik ontlasten van auto's die binnendoor rijden om de verkeerslichten bij Hooipolder te vermijden.

Daarnaast komen er extra rijstroken voor het doorgaande verkeer en worden op twee plaatsen de verkeerslichten weggehaald; verkeer dat op die plekken rechtsaf moet, hoeft daar niet meer te wachten.

De maatregelen komen uit de koker van de gemeenten Geertruidenberg, Oosterhout, Waalwijk, Breda en de provincie. Zij presenteerden het Hooipolder-Plusplan afgelopen voorjaar in Raamsdonksveer. "Een mooi resultaat", was de eerste reactie van de Geertruidenbergse wethouder Kevin van Oort woensdag op Facebook.

De provincie neemt de kosten voor de parallelweg voor haar rekening. Wie de tweede maatregel betaalt, is onbekend. Rijkswaterstaat wil hierover nog in gesprek met gemeente en provincie."Maar we nemen de maatregel wel al op in het tracébesluit", zegt een woordvoerder. "Een logische oplossing, omdat we vanwege de aanleg van de verbindingsboog toch al werkzaamheden moeten uitvoeren op het knooppunt. Dan kunnen we dit net zo goed meteen meenemen."

Desondanks blijft een groot deel van de verkeerslichten intact. "Wij vinden dat knooppunt Hooipolder meer verdient", stelt provinciebestuurder Christophe van der Maat. "Het liefst hadden we gezien dat het hele knooppunt op de schop zou gaan, maar de minister heeft aangegeven dat een volledig knooppunt op dit moment financieel gezien niet mogelijk is."