Volledig scherm
© Stock.xchng

7 jaar cel geëist tegen Cora O. voor 'doodschudden' baby Jimmy in Oosterhout, moeder steunt oppas

BREDA/OOSTERHOUT - Tegen de 44-jarige gastouder Cora O. uit Oosterhout is vrijdag in de rechtbank in Breda zeven jaar cel geëist vanwege doodslag op een baby van vier maanden. Volgens de officier van justitie heeft ze hem zo hard geschud dat die overleed aan het zogenoemde shakenbaby-syndroom.

Dat zou in Oosterhout zijn gebeurd op 17 juni 2013. Een week later overleed de baby met de naam Jimmy. Het jongetje kwam nog gezond bij de gastouder thuis, daarna werd hij huilerig en kreeg O. hem niet stil. "Ergens moet het toen bij haar fout zijn gegaan’’, aldus de officier. "Ik kan geen andere conclusie trekken.’’

Forensisch deskundigen zijn het niet met elkaar eens. Twee, waaronder het NFI, geven het zogenoemde shakenbaby-syndroom als doodsoorzaak, één juist niet en een vierde vindt dat meer onderzoek nodig is.

'Wij geloven Cora'
De moeder van Jimmy maakt vooral de farmaceutische industrie verwijten. Zij kwam in haar slachtofferverklaring met een aanklacht tegen vaccinaties. Het zou slechter zijn gegaan met de baby nadat hij zijn tweede inenting kreeg. "Wij geloven Cora’’, aldus de moeder. “Onze wereld is in een hel veranderd. Een kind verliezen voelt alsof je hart uit je lijf wordt gerukt. Je weet van voor niet meer of je van achter nog leeft.”

Gastouder Cora O. ontkende vrijdag dat ze de baby hard door elkaar schudde. Jimmy werd zoals elke maandag bij de gastouder gebracht. "Hij was wel vaker huilerig als zijn vader dan weer wegging’’, vertelde ze. Maar ditmaal werd de baby na half elf veel onrustiger en begon volgens O. 'met zijn armen en benen te maaien'. De vrouw probeerde het jongetje te troosten, hield hem tegen zich aan, legde hem op een speelkleed en uiteindelijk op bed.

'Wakker worden!'
Toen ze Jimmy op zeker moment niet meer hoorde, ging ze kijken en zag de baby raar liggen. Ze gaf hem toen wel een duw. Cora: "Van: hé, wakker worden.’’ Ze pakte hem op en merkte dat het hele lichaampje slap was, het hoofdje van Jimmy viel achterover. Daarop belde ze meteen 112.

Cora O. ontkent met klem dat ze Jimmy te hard heeft aangepakt. “Ik ben al jaren bezig met kinderen. Ik weet juist heel goed hoe ik met kinderen moet omgaan”, vertelde de verdachte vrijdag tegenover de rechter.

'Dit komt door extern geweld'
De zaak kwam pas begin vorig jaar voor het eerst naar buiten, omdat er eerst allerlei onderzoeken zijn geweest naar de oorzaak van de dood van het jongetje. Volgens de OvJ laat onderzoek van NFI zien dat Jimmy niet als gevolg van een spierziekte of vaccinaties is overleden, iets wat de verdachte wel suggereert. In het sectierapport staat dat Jimmy een bloeding had onder zijn hersenvlies, veroorzaakt door extern geweld.

Volgens de officier van justitie heeft Cora O. zich schuldig gemaakt aan doodslag. Advocaat Joost Dionisius pleitte voor vrijspraak en tilde zwaar aan de rapporten van deskundigen die het shakenbaby-syndroom in twijfel trokken en aangaven dat er medische oorzaken kunnen zijn.

'Natuurlijk schrik je enorm'
Cora werkte jarenlang als gastouder. “Het liep altijd als een trein. Er is nog nooit iets raars met de kinderen gebeurd. Natuurlijk weet ik dat je een baby niet moet schudden. Dat kan nooit gezond zijn.” Nadat Jimmy geen teken van leven meer gaf, raakte Cora in paniek. “'Natuurlijk schrik je enorm en gaan je gedachten rond. Maar er was geen sprake van blinde paniek. Zo zit ik niet in elkaar.”

Uit onderzoek van gedragskundigen blijkt dat er niets mis was en is met Cora. Wel krijgt ze sinds de gebeurtenissen therapie.

Steun van familie en vrienden
Op de publieke tribune waren veel vrienden en familieleden van zowel de gastouder als van het slachtoffer aanwezig. Ook de ouders van het jongetje zaten in de zaal.

Veel ouders waarvan de kinderen bij de gastvrouw in de opvang hebben gezeten, steunen de verdachte in het proces.

Volg de zitting via tweets van de verslaggever ter plaatse.