Volledig scherm
© Thinkstock

6 weetjes over elektronische tijdwaarneming bij het zwemmen (video)

OOSTERHOUT - Het zwembad in de Warande in Oosterhout krijgt elektronische tijdwaarneming en mag op korte termijn nationale zwemtoppers verwachten voor trainingen en wedstrijden. Zes weetjes over deze techniek, waarvoor de gemeenteraad in Oosterhout besloot 90.000 euro uit te trekken.

1 - De afstand in een zwembad tussen de aantikplaten is exact vijftig meter. De platen bestaan uit plastic lamellen die met beugels aan de rand van het zwembad worden gehangen. Achter de gele lamellen zit een horizontale plastic band, met daarin een gevoelig metaal.

2 - Wanneer een zwemmer met voldoende kracht tegen de platen tikt, verandert de weerstand van het metaal en gaat er een puls naar de jurytafel. Elke baan heeft zijn eigen plaat. De tijd wordt gemeten in honderdsten van een seconde.

3 - Soms gaat het mis en laait de discussie op of elektronische tijdwaarneming wel betrouwbaar is. Aanleiding is een incident tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. Op de 100 meter vlinderslag lijkt Michael Phelps verslagen te zijn door Milorad Cavic, tot het moment dat de tijden op het scorebord verschijnen. Met 0.01 voorsprong pakt Phelps toch het goud.

4 - Bij grote zwemwedstrijden is er tegenwoordig een dubbele back-up. Als de elektronische tijdwaarneming twijfel oproept, is er een elektrisch back-up systeem, de rode knop, die door een tijdwaarnemer bediend wordt. Daarnaast wordt de tijd ook met de hand gemeten met een chronometer. Mocht de stroom uitvallen dan kan met de chronometer de winnaar bepaald worden. De zwemtijd telt dan niet als record.

5 - De foutenmarge bij elektronische tijdwaarneming is bij zwemwedstrijden zeer klein. Dat kan bijvoorbeeld als zwemmers het aantikbord te zacht aantikken. Volgens de KNZB gebeurt dat op de 3000 startmomenten twee á drie keer.

6 - Topzwemmers trainen het liefst in een vijftigmeterbad met tijdwaarneming, omdat ze dan exact weten wat hun kwalificatietijd is voor internationale zwemwedstrijden in vijftigmeterbaden. In een 25-meterbad moet gekeerd worden en dat kost tijd.