5G: de nieuwe industriële revolutie

Hypersnel mobiel internet is in aantocht. De wereld snelt naar 5G. ,,5G verandert alles'', zegt Rob Wolters, directeur Nederland van telecomgigant Ericsson.

Welkom in de wondere wereld van 5G. Hypersnel mobiel internet dat ook wel de nieuwe industriële revolutie wordt genoemd. Een wereld waarin een chirurg in Amerika opereert in Afrika, waar machines slimme opdrachten geven aan andere machines, waar de slimme aardappel metingen doet, zelfrijdende auto's het verkeer bepalen, vrachtwagens in colonne rijden en waar je met een 'voelende' handschoen in een game een zwaard vastpakt of een reparatie op afstand verricht.,,We zijn druk bezig de standaarden voor een 5G netwerk te definiëren, een eigen ecosysteem. 5G verandert alles'', zegt Rob Wolters. Hij is directeur Nederland van telecomgigant Ericsson.

Een wereldwijde speler met 115.000 werknemers, waarvan 1200 in Nederland en 450 in Rijen. Aan de Ericssonstraat is onder meer het lab gevestigd voor onderzoek naar de koppeling van machines (Internet Of Things). Ericsson speelt een voortrekkersrol bij de ontwikkeling en toepassing van de nieuwe technologie. In hoog tempo ontstaan toepassingen. Vooralsnog in laboratoriumomstandigheden en met een lagere snelheid op 4G. Want de 5G standaard is naar verwachting vanaf 2020 beschikbaar. Het is een ontdekkingstocht, een samenwerking van bedrijven, universiteiten en andere (onderwijs)instellingen naar de nabije toekomst. Recentelijk demonstreerde Ericsson in Spijkenisse met en voor nationale en internationale experts haar 'Road to 5G'-evenement. Onder anderen Rob Wolters vertelde tegen een achtergrond van de Deltawerken over 'de vrijwel oneindige mogelijkheden voor bedrijven en consumenten'. ,,Over een paar jaar is deze technologie breed inzetbaar. Nu kunnen we al bruikbare toepassingen bedenken, die straks een vliegende doorstart maken.''

Voor de happy few demonstreert Erik Verdaasdonk uit Rijen de 5G Cloud Robot. Een apparaatje op twee wieltjes rijdt en balanceert met behulp van software en de 5G-reactiesnelheid van 10 miliseconde vloeiend. Stapje voor stapje laat hij de correctiesnelheid teruglopen naar de kritische grens van 32 miliseconde tot de robot omvalt. In de vestiging in Rijen toont Rob Wolters, samen met Marcel Damen uit Oosterhout en Mark Damen uit Waalwijk een andere ontwikkeling van Ericsson. Mark Damen: ,,We kunnen de kwaliteit van water meten, of lawaai of luchtkwaliteit. Dat doen we in bijvoorbeeld Bangladesh, maar ook in de Rotterdamse haven.'' En in de regio zit er een project aan te komen, maar daar mag hij nog niets over zeggen. Marcel Damen vult aan: ,,Als je meet, heb je gegevens. Hiermee kun je bijsturen via een ander apparaat. Als in een wijk de lucht te vervuild raakt, kun je verkeerslichten aanpassen. Loost een schip, dan wordt de havenpolitie gewaarschuwd'', geeft hij enkele voorbeelden.

In Brabant werkt het telecombedrijf onder meer mee in Fieldlab Campione, gevestigd bij Gate2 op hetzelfde bedrijvenpark in Rijen. Samen met 33 andere bedrijven, universiteiten en andere (onderwijs)instellingen wordt vooral in de maakindustrie onderzocht hoe je reparaties 'just-in-time' voorspelt. Wolters: ,,Ik leg het altijd uit met de vervanging van de V-snaar in een auto. Standaard moet er bijvoorbeeld na 80.000 kilometer een andere in. Door rijgedrag te meten, kan het zijn dat het pas na 120.000 kilometer hoeft.''

Zo kun je langdurig metingen doen. 5G is veel zuiniger zodat een batterij straks tien jaar meegaat. De 'slimme aardappel' is een voorbeeld. Een kastje meet een keer per dag of week de droogte van een akker. Een installatie kan dan lokaal sproeien. Alles kan. Zo meet een ander Zweeds bedrijf Tork wanneer de zeepdispensor in openbare toiletten bijgevuld moet worden. Ook de weer snel toenemende files kunnen bestreden worden met 5G. Door de hoge betrouwbaarheid en snelle reactietijd is het mogelijk vrachtwagens dicht (op 1 seconde) op elkaar te laten rijden. Dat scheelt brandstof, is veiligheid en verlaagt CO2-uitstoot.

Hoe dan ook: een nieuwe industriële revolutie voltrekt zich.

Volledig scherm
Spannend en leuk, een 5G-operatie. © Berry Van Der Heijden
Volledig scherm
Erik Verdaasdonk uit Rijen demonstreert in Spijkenisse de 5G Cloud Robot. © Berry Van Der Heijden