Volledig scherm
Woensdag jarig en dinsdag de 500.000ste bezoeker van de Oosterhoutse bibliotheek sinds de opening van de nieuwbouw twee jaar geleden. De Oosterhoutse studente Marit Heesbeen moest even van de schrik bekomen toen directeur Theo Peeters (links) en wethouder Mark Vissers haar bloemen en een jaarabonnement aanboden. Foto: Casper van Aggelen / Pix4Profs © Casper van Aggelen

500.000 bezoekers in twee jaar voor Theek5

OOSTERHOUT - Maar liefst 500.000 mensen liepen in de afgelopen twee jaar de nieuwe vestiging van Theek 5 in Oosterhout binnen en dat was niet alleen om een boek te lenen. De leeszaal heeft zich ontwikkeld tot het maatschappelijk hart van de stad. Bezoekers zoeken hulp bij het vinden van werk, of ze willen iets aan laaggeletterdheid doen, een cursus volgen of zich minder eenzaam voelen. 

Dinsdagmiddag werd de 500.000ste bezoeker in het zonnetje gezet.

Omslag

Quote

Er is iedere dag wel iets te doen. We zijn veel actiever geworden."

Theo Peeters, directeur Theek 5.

,,Het is prettig om te zien dat de investeringen het geld waard zijn", zegt directeur Theo Peeters. ,,We hebben drie jaar geleden de omslag gemaakt naar een moderne bibliotheek. We zijn veel actiever geworden. Er is iedere dag wel iets te doen in het gebouw. Wat ook helpt, is dat de nieuwbouw er aantrekkelijk uitziet en dat de openingstijden zijn verruimd. Dat allemaal samen zorgt voor veel extra aanloop. Daardoor krijgen we ook meer abonnementen. 12.282 in 2015 en nu 12.802."

Feestelijk

Gisteren werd de 500.000ste bezoeker feestelijk onthaald met bloemen en een jaarabonnement. De Oosterhoutse studente Marit Heesbeen, die woensdag 21 jaar wordt, stond perplex. Peeters: ,,In onze oude vestiging kwamen er 140.000 mensen per jaar. Nu 240.000. In de twee jaar dat we hier zitten, halen we nu 500.000. De nieuwe aanpak werkt." En dat was hard nodig. Overal in Nederland liep het aantal uitleningen terug. Van 132 miljoen in 2005 tot 73 miljoen vorig jaar. Tussen 2004 en 2014 sloten driehonderd bibliotheken hun deuren. Allemaal het gevolg van de digitalisering, concurrentie van games, tv-series en evenementen. 

Aantrekkelijk

Peeters: ,,We zijn op de weg terug. De bibliotheek doet het goed bij de jeugd tot en met twaalf jaar. Ook de groep tot achttien jaar gaat redelijk. Daarna wordt het lastig. Pas rond hun 30ste keren mensen langzaam terug. We zijn tegenwoordig ook aantrekkelijk voor werkzoekenden. We hebben veel kennis opgebouwd over de arbeidsmarkt, taalachterstanden, mediawijsheid en het omgaan met internet. In februari komt er een spreekuur voor schuldhulpverlening. Mensen weten ons wat dat betreft goed te vinden. Alleen zzp'ers moeten we nog beter zien te bereiken." 

Bedreiging

Digitalisering is geen bedreiging meer. Peeters: ,,Het is eerder een aanvulling. Tweehonderd mensen hebben bij ons een online cursus over dyslexie gevolgd. Vervolgens zijn er 82 afgekomen op een speciale dyslexie-inspiratiedag. Dat versterkt elkaar. En zo hebben we meer cursussen."

Teller

Quote

Alleen bezoekers van de biblio­theek worden geteld. De sensor zit tussen de lift en de leestafel. Bezoekers van de Bussel of de balie worden niet meegeteld."

Theo Peeters, directeur Theek 5.

Het bijhouden van bezoekersaantallen is belangrijk voor Theek 5. Peeters: ,,Dan kunnen we zien of ons beleid werkt. Waar komen veel mensen op af en op welke tijden? Dat willen we graag weten. Er zit een digitale teller in de bibliotheek. Alleen bezoekers van de bibliotheek worden geteld. De sensor zit tussen de lift en de leestafel. Bezoekers van de Bussel of de balie worden niet meegeteld."

De gemeente Oosterhout is blij met de resultaten. Wethouder Mark Vissers, die de verhinderde Robin van der Helm (Cultuur) vervangt: ,,De gemeente is erg blij met het succes van Theek5. De ambitie om de bibliotheek van de toekomst te creëeren toont niet alleen een enorme toename van het aantal bezoekers, maar tevens een mooie verbreding van het gebruik van de bibliotheek. Een echte huiskamer van Oosterhout. Taalles, lezingen, het maken van huiswerk of simpelweg het lezen van de krant. Alles komt hier samen."  

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoestende brand
    PREMIUM

    Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoesten­de brand

    DONGEN - Tuf Recycling werd voor de verwoestende brand in oktober vorig jaar meerdere keren bedreigd. Dat blijkt uit informatie die de politie maandagavond naar buiten heeft gebracht. Het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) is inmiddels in beeld om de problemen bij de omstreden Dongense kunstgrasverwerker op te lossen. De gemeente Dongen staat in principe welwillend tegenover dit voornemen.