Volledig scherm
Helikopters boven Gilze-Rijen. © ANP

300 bezwaren tegen plan voor soepelere geluidsregels bij luchtbasis Gilze-Rijen

RIJEN - Bij het ministerie van Defensie zijn in totaal driehonderd bezwaren ingediend tegen het plan om vliegbasis Gilze-Rijen meer ruimte te bieden voor vliegverkeer, vooral door legerhelikopters. Gemeenten in de omgeving, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Milieufederatie en omwonenden zijn het niet eens met de plannen.

Sinds eind 2008 zijn vrijwel alle Nederlandse legerhelikopters gestationeerd op Gilze-Rijen. De overlast is sindsdien een heet hangijzer. De bezwaarmakers menen onder andere dat overlast niet goed in beeld is omdat de huidige meetmethode geen rekening houdt met trillingen door zware Chinooks.

De gemeente Gilze-Rijen constateert bijvoorbeeld dat er een alarmerende situatie ontstaat waarbij een groot aantal omwonenden ernstige overlast heeft van de vliegbasis. Bovendien vreest de gemeente ernstige gevolgen voor de gezondheid en leefbaarheid in de dorpskernen.

Volgens de plannen van Defensie komen 201 huizen rondom de vliegbasis in aanmerking om te worden aangepast vanwege de trillingen van de transporthelikopters. De gemeente verwacht dat veel meer huizen moeten worden aangepakt als de juiste rekenmethode wordt gebruikt.

Defensie laat weten dat de bezwaren worden bestudeerd en dat later deze maand in het reguliere overleg met de regio een reactie zal worden gegeven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Prachtig fotomateriaal
Thor-stoomveerdienst vanuit Geertruidenberg

    Prachtig fotomateriaal Thor-stoomveer­dienst vanuit Geertrui­den­berg

    GEERTRUIDENBERG - In 1846 vertrok de eerste boot met personen, goederen en vee vanuit Geertruidenberg naar Rotterdam. Zelfs koning Willem II maakte gebruik van de THOR-veerdienst Stad Geertruidenberg, die ook plaatsen als Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen aandeed. Ze waren een begrip de Thor-lijndiensten naar Rotterdam. Cees Schuller schreef er een boek over. Daarover gaat de lezing op donderdag 20 december in Geertruidenberg.