Volledig scherm
© Taina Monteiro

27 jongeren in West-Brabant kregen boete voor drinken alcohol

BREDA - In West-Brabant zijn vorig jaar slecht 27 boetes uitgeschreven aan minderjarigen die alcohol drinken. In Breda werden de meeste prenten uitgedeeld, namelijk 9. In meer dan de helft van de gemeenten werd geen enkele boete gegeven.

Landelijk gezien verdriedubbelde het aantal minderjarigen dat een boete kreeg voor het nuttigen van alcohol. In 2014 kregen 370 jongeren een bekeuring. Vorig jaar waren dat er 1104. In West-Brabant werd in 2014 slechts een prent uitgedeeld. Dat was in Breda.

Het uitdelen van boetes aan minderjarige drinkers is vooral een aangelegenheid van gemeenten. "Als politie delen we wel boetes uit, maar dat is incidenteel", zegt woordvoerder Rob Luyten. "Voor ons moet er een aanleiding zijn om bij een horecagelegenheid binnen te stappen. Bijvoorbeeld overlast."

Gemeente Drimmelen is een van de weinige gemeenten die vorig jaar relatief meer jongeren bekeurde. "Wij hebben daar beleid op gemaakt", zegt woordvoerster Anneke van Omme. "De gemeente Drimmelen doet sinds de verhoging van de leeftijd van 16 naar 18 jaar voor het drinken van alcohol veel om de horecaondernemers bewust te maken. Zo is er bijvoorbeeld een cursus geweest in samenwerking met Novadic Kentron voor barpersoneel. Ook voeren onze boa's extra controles uit in de Horeca. Wij werken hiervoor samen met boa's uit Breda, die niet direct herkenbaar zijn voor de Drimmelense jongeren."

Tijdens evenementen zoals Carnaval en Sensation Waailand heeft de gemeente Drimmelen in samenwerking met de ondernemers preventief ingezet met behulp van polsbandjes voor 18 jaar en ouder. "Daarbij is er ook buiten het evenemententerrein en de horecagelegenheden gecontroleerd op alcohol drinken of het bij zich hebben door jongeren onder de 18. Op Sensation Waailand zijn er daardoor in 2015 3 processen verbaal uitgeschreven. De boa's controleren eveneens de hangplekken van jongeren."