Volledig scherm
Dhr. Sanders tussen een gedeelte van zijn pompoenenvoorraad © Jeannette Trum

1642 manieren om iets anders met een pompoen te doen dan uithollen voor Halloween

SPRANG-CAPELLE - Het is weer bijna Halloween dus de pompoenen zijn niet aan te slepen. In deze tijd van het jaar ziet men ze ook overal als sier buiten liggen. Dit zijn maar 2 voorbeelden van wat je met pompoenen kunt doen.

De eigenaar van Sanders Pompoenen en Exoten in Sprang Capelle weet daar alles van, getuige zijn receptenboek met 1642 pompoenrecepten. “ De pompoen raak steeds meer in trek en met 230 verschillende soorten heb je dan keuze genoeg. Ik houd zelf heel erg van koken dus ik heb in de loop van de jaren het nodige geëxperimenteerd. We maken niet alleen de alom bekende pompoensoep, maar ook jam, taart, pannenkoeken en ovenschotels. De pompoenlikeur in onze winkel komt uit Duitsland”, vertelt hij.

Exotische groenten

“Ongeveer 45 jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. Hij was heel voorzichtig begonnen met het telen van pompoenen. Rond die tijd kwamen de gastarbeiders naar Nederland. Zij gebruikten vaak pompoenen voor hun eten dus dat was een gat in de markt. In de loop van de jaren heb ik me ook toegelegd op de teelt van exotische groenten. Onder meer de Tonggwa ofwel waspompoen die veel in de Chinese keuken gebruikt wordt. Maar ook Olijfkomkommers, Kangkong ofwel waterspinazie en de Surinaamse klimspinazie. Het heeft wel 5 tot 6 jaar geduurd voordat die teelt goed ging. In onze theetuin worden theesoorten geschonken die wij zelf telen en drogen. Met de kookworkshops zijn we gestopt “, zegt Sanders,” Dat werd me te veel. Ik ben 70 en was ongeveer 70 uur per week bezig”.

Dat zijn bedrijf wijd en zijd bekend is merkt hij doordat hij regelmatig benaderd wordt om lezingen te geven. Door onder andere het maandblad Groei en Bloei, ouderenverenigingen en verenigingen van tuinliefhebbers maar ook vanuit België komen de verzoeken. En dat alleen door mond-tot-mondreclame en beursbezoeken.

Volledig scherm
Zelfgemaakte s oorten jam © Jeannette Trum
  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.