Volledig scherm
Dhr. Sanders tussen een gedeelte van zijn pompoenenvoorraad © Jeannette Trum

1642 manieren om iets anders met een pompoen te doen dan uithollen voor Halloween

SPRANG-CAPELLE - Het is weer bijna Halloween dus de pompoenen zijn niet aan te slepen. In deze tijd van het jaar ziet men ze ook overal als sier buiten liggen. Dit zijn maar 2 voorbeelden van wat je met pompoenen kunt doen.

De eigenaar van Sanders Pompoenen en Exoten in Sprang Capelle weet daar alles van, getuige zijn receptenboek met 1642 pompoenrecepten. “ De pompoen raak steeds meer in trek en met 230 verschillende soorten heb je dan keuze genoeg. Ik houd zelf heel erg van koken dus ik heb in de loop van de jaren het nodige geëxperimenteerd. We maken niet alleen de alom bekende pompoensoep, maar ook jam, taart, pannenkoeken en ovenschotels. De pompoenlikeur in onze winkel komt uit Duitsland”, vertelt hij.

Exotische groenten

“Ongeveer 45 jaar geleden heb ik het bedrijf van mijn vader overgenomen. Hij was heel voorzichtig begonnen met het telen van pompoenen. Rond die tijd kwamen de gastarbeiders naar Nederland. Zij gebruikten vaak pompoenen voor hun eten dus dat was een gat in de markt. In de loop van de jaren heb ik me ook toegelegd op de teelt van exotische groenten. Onder meer de Tonggwa ofwel waspompoen die veel in de Chinese keuken gebruikt wordt. Maar ook Olijfkomkommers, Kangkong ofwel waterspinazie en de Surinaamse klimspinazie. Het heeft wel 5 tot 6 jaar geduurd voordat die teelt goed ging. In onze theetuin worden theesoorten geschonken die wij zelf telen en drogen. Met de kookworkshops zijn we gestopt “, zegt Sanders,” Dat werd me te veel. Ik ben 70 en was ongeveer 70 uur per week bezig”.

Dat zijn bedrijf wijd en zijd bekend is merkt hij doordat hij regelmatig benaderd wordt om lezingen te geven. Door onder andere het maandblad Groei en Bloei, ouderenverenigingen en verenigingen van tuinliefhebbers maar ook vanuit België komen de verzoeken. En dat alleen door mond-tot-mondreclame en beursbezoeken.

Volledig scherm
Zelfgemaakte s oorten jam © Jeannette Trum
  1. Dode man gevonden op boot in gebied De Dood in Biesbosch: ‘Geen sprake van misdrijf’
    VIDEO

    Dode man gevonden op boot in gebied De Dood in Biesbosch: ‘Geen sprake van misdrijf’

    DRIMMELEN - De politie heeft woensdagmiddag op een boot een dode man gevonden in het gebied De Dood in de Biesbosch bij Drimmelen. De man was in het gezelschap van een andere man en een hond. Het was urenlang onbekend hoe hij is overleden. Maar rond 19.45 uur in de avond meldde de politie na onderzoek van de lijkschouwer dat er geen sprake blijkt van een misdrijf. De politie kon niet meer vertellen, omdat ‘de familie nog niet is ingelicht’.