Volledig scherm
De Tilburgsebaan in Gilze. © Ron Magielse / het fotoburo

151 Amerikaanse eiken worden gekapt aan Tilburgsebaan in Gilze

RIJEN - Met pijn in het hart en zeer verdeeld, besloot de gemeenteraad van Gilze en Rijen gisteravond voor het kappen van 151 Amerikaanse eiken langs de Tilburgsebaan. Maar het wordt weer een laan, al kostte dat een gespleten coalitie, een amendement en een motie.

In Gilze en Rijen is het vrij normaal dat lang wordt gesproken en heroverwogen om zo veel mogelijk eensgezind tot een besluit te komen. Die vredige structuur kost dan soms wel eens een jaar of zeven zoals de keuze voor de beste aanpak voor het opknappen van het fietspad langs de Tilburgsebaan.

Maar goed, langs de Tilburgsebaan ligt een belangrijk verbindend fietspad aan weerszijde van de weg. Sinds 2012 wordt gesproken over gevaarlijke situaties vanwege wortelopdruk. En van risico omdat de 151 Amerikaanse eiken, die sierlijk een laan vormen, takken laten vallen. En dat is niet veilig voor fietsers.

Wortelopdruk

Diverse onderzoeken hebben geleid tot een besluit van de raad om twee opties te onderzoeken. De eerste optie met een soort kratten in de grond die wortelopdruk tegengaan zou volgens het college in 2017 een miljoen gaan kosten. Een asfaltlaag erop werkte ook niet. Dus moest de wethouder Aletta van der Veen een ander, duurzaam voorstel maken. Het voorstel werd kappen.

Dat leidde tot grote reuring. PvdA en D66 waren tegen en ook coalitiegenoot GemeenteBelang schaarde zich in het tegenkamp. Inspreekster Monique Kokx zei dat met haar veel medebewoonsters, met wie ook overleg is geweest, tegen de kap van de eiken waren. ,,Het aanzicht, de laanstructuur, is een genot om te zien.'' Maar ook de veiligheid en natuurbelangen van bomen stipte ze aan. Ook de NLGR was des duivels.

Radicaal

Kern'75, VVD en CDA vonden dat er geen keuze was, hoe pijnlijk ook. Het ging om veiligheid, alle alternatieven bleken geen succes, dus was kappen de enige optie. Om aan het leed tegemoet te komen dat een van de weinige lanen in de gemeente radicaal verdwijnt dienden zij een motie in dat de laanstructuur terug zou moeten komen.

Dat was niet eens bijna voldoende voor PvdA, GemeenteBelang en D66. De woordvoerders waren aardig in het dossier gedoken, maar bleken er ook een beetje de weg in kwijt te zijn geraakt. Dat valt nauwelijks kwalijk te nemen met een reeks van voorstellen, memo's, overleggen met buurt en anderen. Het amendement om bomen een voor een te vervangen als nodig haalde het dus niet. Kappen dus.