Zeilers blij met Spelen in de zomer, atletiekunie had liever het voorjaar
Sportkoepel NOC*NSF pleitte ervoor om de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio mogelijk in het voorjaar van 2021 te houden, maar de Nederlandse zeilers zijn blij dat weer voor de zomer is gekozen. Ze waren al voorbereid op alle weersomstandigheden in de Japanse zomer en hoeven nu niet te wennen aan de omstandigheden in het voorjaar.
,,Dit is prima voor ons”, zegt hoofdcoach Jaap Zielhuis van het Watersportverbond. ,,Omdat we nu ook in de zomer zullen gaan varen, verandert het niks aan onze voorbereiding die we hebben gedaan richting Tokio 2020: we hebben te maken met dezelfde soort omstandigheden qua wind, golven, stroming en hitte. We waren er al klaar voor, maar met de extra tijd waarmee we nu hopelijk nog in Japan kunnen gaan trainen, zullen we nóg beter voorbereid zijn op Tokio 2021.”
Zielhuis wil het jaar extra voorbereiding op de Spelen gebruiken om nog wat dingen uit te testen. ,,Wij hebben een klein en flexibel team van sporters, coaches en ondersteunende staf. Daarmee kunnen we ons snel aanpassen aan dit soort heftige veranderingen. We gaan nu kijken of we de dingen die we hadden willen doen, maar geen tijd voor hadden, alsnog kunnen gaan doen. En we gaan met sporters, coaches en staf brainstormen om te onderzoeken wat dit voor nieuwe kansen biedt. Maar wat er uit dat creatieve proces voort komt, houden we lekker voor onszelf.”
Atletiekunie
Het voordeel is weer dat je in de trainingsplanning en opbouw kunt terugvallen op de routines
Wat de Atletiekunie betreft had het IOC best naar een andere periode mogen kijken. ,,De belangrijkste uitdaging voor atleten is het klimaat in Tokio. Als je puur naar die factor kijkt, had het toernooi best eerder of later dan juli en augustus gemogen”, reageert technisch directeur Ad Roskam.
Roskam doelt op de vermoedelijk extreme hitte in de gekozen periode in de Japanse hoofdstad. De atleten moeten in hun voorbereidingen op Tokio specifiek inspelen op die hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. ,,Maar ik begrijp ook dat er veel meer factoren een rol spelen bij dit besluit. Het voordeel is weer dat je in de trainingsplanning en opbouw kunt terugvallen op de routines.”
Roskam is blij dat de atleten die zich al hadden gekwalificeerd voor Tokio 2020 hun startbewijs houden. ,,Dat is prettig. Voor die atleten is dat een geruststellend gegeven.”
Judobond: ‘Dit is de beste optie’
De Nederlandse bondscoach judo is tevreden met de nieuwe datum van de openingsceremonie. ,,Het lijkt me de beste optie", zegt Arens. ,,Nu kunnen we in grote lijnen het voorbereidingstraject gaan volgen zoals we dat gewend zijn. Omdat we daarin niet zo veel hoeven te wijzigen, weten we wat ons te wachten staat en hoe we dat het beste kunnen aanpakken. Dat is een voordeel.”
Onduidelijkheid is er nog wel over het kwalificatietraject. Arens: ,,Ik verwacht dat de internationale federatie daarover binnen twee weken duidelijkheid geeft. Mijn verwachting is dat ze daarmee tegen het eind van het jaar beginnen. Dan is het zeer waarschijnlijk dat het ook allemaal weer kan en kunnen we ons daarop richten.”
Eerder al wees de judobond in een aantal gewichtsklassen atleten aan die in beginsel zouden worden afgevaardigd. Dat ging om judoka’s die in hun klasse eigenlijk op dit moment duidelijk de beste waren in Nederland en van wie het voor de hand lag dat ze aan de internationale normen zouden gaan voldoen.
Nu verandert de situatie, zegt Pascal Bakker, topsportcoördinator van de JBN. ,,Officieel heeft niemand zich gekwalificeerd, deze voordrachten waren officieus. Het kwalificatietraject liep dit jaar tot 31 mei en als onze judoka’s dan hoog genoeg op de ranking zouden staan was het goed. Nu komt er een nieuw traject. Zekerheid kunnen we niemand bieden.”
Het meest logische is, zegt ook Bakker, het hele kwalificatietraject een jaar op te schuiven. ,,Maar of dat lukt weten we niet. Als er zes, zeven maanden geen internationale wedstrijden zijn kan dat niet, omdat judoka’s ook de kans moeten krijgen zich goed voor te bereiden. We moeten daarom nog even afwachten.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Paralympische Spelen
Boezemvrienden helpen Nederland aan eerste eremetaal in Peking: ‘Er wordt ook verwacht dat we wereldtop zijn’
De Nederlandse zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen gingen als medaillekandidaten naar de Paralympische Spelen. Op de eerste twee onderdelen belandden ze net naast het podium, maar op de supercombinatie was het maandag raak met zilver en brons. De boezemvrienden hielpen Team NL daarmee aan de eerste medailles in Peking. -
Olympisch onderzoek
Uitslag peiling: ‘Irene Schouten leverde grootste prestatie, geen Spelen in land dat mensenrechten schendt’
Nederlanders waren op de Olympische Spelen vooral onder de indruk van de prestaties van Irene Schouten, volgden in Peking met name onze landgenoten én zien het toernooi liever nooit meer in een land dat de mensenrechten schendt. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze site samen met Panel Inzicht uitvoerde. -
Programma Olympische Spelen vandaag | Hoofdrol Irene Schouten bij slotceremonie, bobbers missen finale
De Olympische Spelen van Peking eindigen zondag. Voor Nederland komen vandaag alleen bobsleeër Ivo de Bruin en zijn remmers Jelen Franjic, Janko Francjic en Dennis Veenker nog in actie. -
Primeur voor Finland: eerste ijshockeygoud na gewonnen finale tegen Rusland
De laatste gouden medaille op de Olympische Spelen van Peking is een prooi geworden voor de Finse ijshockeyers. In de finale werd met 2-1 afgerekend met de Russische atleten. Voor Finland betekende het een primeur, want nooit eerder won het land goud bij het ijshockey.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Nog één keer nagenieten: dit zijn de mooiste olympische foto’s van Pim Ras
Pim Ras vertoefde de voorbije weken in Peking op schaatsbaan, in shorttrackhal, in de bergen bij ski- of snowboard, op de bobbaan of in het gewone leven in de Chinese metropool. Uit duizenden shots selecteerde de huisfotograaf van deze site een aantal van zijn mooiste foto’s. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.